Kömür yakıtlı termik santral küllerinde radyoaktif dengenin araştırılması ve radyolojik açıdan incelenmesi
Radiological characteristics and investigation of the radioactive equilibrium in the ashes produced in coal-fired power plants
  1. Tez No: 197365
  2. Yazar: EBRU YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNSELİ YAPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kömür yakıtlı termik santral, Batı Anadolu, zenginleşme faktörü, radyoaktif denge, doğal radyoaktivite, coal-fired power plant, West Anatolia, natural radioactivity, enrichmentfactor, radioactive equilibrium
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETKÖMÜR YAKITLI TERM K SANTRAL KÜLLER NDERADYOAKT F DENGEN N ARAŞTIRILMASI VERADYOLOJ K AÇIDAN NCELENMESYÜKSEK (BUKOVA) , EbruYüksek Lisans Tezi, Fizik BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Günseli YAPRAKAğustos 2006, 42 sayfaTürkiye'nin ve dünyanın enerji gereksiniminin karşılanmasında fosil bir yakıt olankömür önemli bir yer tutmaktadır. Kömür, doğada bulunan bir çok materyaller gibi iz238 226 210 232 40miktarda U, Ra, Pb, Th ve K içermektedir Kömürün yanması sırasında, buradyonüklitler kömürden-küle farklı oranlarda zenginleşmektedir. Uranyum gibi radyoaktifbir seri içinde çeşitli radyonüklitlerin farklı oranda zenginleşmesi, külde radyoaktifdengesizliğe yol açmaktadır.Kömüre dayalı termik santraller, teknolojik olarak zenginleşmiş doğalradyoaktivitenin en önemli kaynağı olarak işaret edildiğinden, termik santralleri besleyenkömürlerin ve oluşan küllerin radyolojik karakteristiklerinin incelenmesi oldukça önemlidir.Bu doğrultuda sunulan çalışmada, Batı Anadolu' da yer alan ?Soma, Yatağan,Yeniköy, Kemerköy, Orhaneli, Tunçbilek, Seyitömer ve Çan? termik santrallerini besleyenkömürlerde ve açığa çıkan küllerde radyoaktivite içeriği, radyonüklit zenginleşme faktörü veradyoaktif dengeyi de kapsayan radyolojik karakteristiklerin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRADIOLOGICAL CHARACTERISTICS AND INVESTIGATION OF THERADIOACTIVE EQUILIBRIUM IN THE ASHES PRODUCED IN COAL-FIRED POWERPLANTSYÜKSEK (BUKOVA) , EbruMSc in PhysicsSupervisors: Assoc. Prof. Dr. Günseli YAPRAKAugust 2006, 42 pagesFossil fuels such as coal play an important role in electric power generation worldwideas well as Turkey. In many cases, coal present high concentrations of naturally occurring238 226 210 232 40radionuclides, such as U, Ra, Pb, Th and K. During the combustion process, theproduced ashes are enriched in the above radionuclides. The different enrichment of the238various radionuclides within radioactive series, such as that of U, results in thedisturbance of radioactive equilibrium. Since the coal fired power plant is a significant sourceof technologically enhanced exposure to naturally occuring radionuclides, it is very importantto study in detail the radiological characteristics such as natural radioactivity, radionuclideenrichment factor and radioactive equilibrium of the feed coal as well as its combustionresidues such as fly ash and bottom ash.The aim of the study is to determine the radiological characteristics of the coal andashes obtained from the power plants, namely ?Soma, Yatağan, Yeniköy, Kemerköy,Orhaneli, Seyitömer, Tunçbilek, and Çan?, located in West Anatolia.