Kuzey doğu Akdeniz derin deniz trol balıkçılığı üzerine bir arştırma
A Study the north east mediterranean deep sea trawl fishery
  1. Tez No: 197390
  2. Yazar: AYDIN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HOŞSUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Deniz, Trol Balıkçılığı, Kuzey Doğu Akdeniz, Aristaeomorphafoliacea, Deep Sea, Trawl Fishery, North East Mediterranean, Aristaeomorpha foliacea
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
VÖZETKUZEY DOĞU AKDENİZ DERİN DENİZ TROLBALIKÇILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMADEMİRCİ, AydınDoktora Tezi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Aabilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCUEylül 2006, 137 sayfaİskenderun Su ürünleri Kooperatifinin isteği ile geçekleştirilen bu çalışmanın amaçlarıbölgedeki derin deniz trol avcılığında; av kompozisyonu, birim av miktarını belirlemek vebazı ekonomik türlerin populasyon parametrelerini tahmin etmektir. Çalışma Kuzey DoğuAkdeniz'de, 200-1000 m derinliklerde, Mayıs 2005 ile Eylül 2005 tarihleri arasındagerçekleştirilmiştir. Türkiye için yeni olan bu avcılık, bölgedeki trol balıkçıları tarafından son5 yıldır gerçekleştirilmektedir. Bu tekneler ortalama 20,6 m boyda ve 410,6 HP güçtedirler.Bölgede ondört ticari tekneden ikisi ile 86 çekim yapılmış ve diğerlerinde ise Samandağ-Çevlik balıkçı barınağında izleme gerçekleştirilmiştir. Çalışma boyunca av kompzisyonunda70 tür tanımlanabilmiş ve bunların 18 tanesinin ekonomik önemi olduğu saptanmıştır.Çalışma alanında, FAO'nun Akdeniz'deki balıkçılık sınıflandırılmasına göre iki farklı tipavcılık olduğu saptanmıştır. Bunlardan birincisi kıta yamacında farklı balıkların hedeflendiğiavcılık, ikincisi derin deniz sahasında kırmızı karideslerin hedeflendiği avcılıktır. Başlıcatürler ve onların tahmin edilen günlük av miktarları; Parapenaeus longirostris; 140,68 kg(±96,49), Aristaeomorpha foliacea; 67,32 kg (±33,10), Aristeus antennatus; 41,42 kg(±24,02), Merluccius merluccius; 30,48 kg, (±21,71) ve Plesionika martia; 13.44 kg (±7,55)olarak bulunmuştur. Çalışma alanında karides stokları populasyon dinamikleri ve biyolojileriile potansiyel bir sürdürülebilir kaynak olarak saptanmıştır. Fakat balık türleri genel olarak iriyapıları, çok geç cinsi olgunluğa ulaşmaları, yavaş büyümeleri ve düşük yumurta verimleriyle`K' karekteristik yaşam tarzındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY THE NORTH EAST MEDITERRANEANDEEP SEA TRAWL FISHERYDEMİRCİ, AydınPhD Thesis, Department of Fishing and Processing TechnologySupervisor: Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCUSeptember 2006, 137 pagesThe study, requested by Iskenderun Fishery Cooperative, objectives are (i) to identifycatch composition, (ii) to determine the catch per unit, and (iii) to some population parametersestimation of important catches in the region deep sea trawl fisheries. Surveys were conductedbetween May 2005 and September 2005 in North East Mediterranean (200-1000 m). The newfishery for Turkey has been made for five years by region trawl fishing boats. They wereavarege lenght 20.6 m and power 410.6 HP. The sampling was made 86 hauling with two offourteen commercial trawl vessels in the sea and the others were observed in Samadağ-ÇevlikFishing Port. During the study, 70 species could have been defined and their 18 species wereassessed an economic in the catch composition. In the area, according to FAO classificationfisheries in Mediterranean, two different types were determined first various fish of target incontinental slopes, second red shrimps of target in deep sea area. Mainly species and theiramount of daily estimation were found Parapenaeus longirostris; 140.68 kg (±96.49),Aristaeomorpha foliacea; 67.32 kg (±33.10), Aristeus antennatus; 41.42 kg (±24.02),Merluccius merluccius; 30.48 kg, (±21.71) and Plesionika martia; 13.44 kg (±7.55). Based onthe shrimp biology and population dynamics, it appears that the shrimp populations in thestudy area have the potential to support a viable fishery. But, fish species have generallyexhibit clear ``K-selected?? life history characteristics extreme longevity, late age of maturity,slow growth and low fecundity.