Zeytinden yağ elde etme sistemlerinin zeytinyağının kalitesi ile acılığı üzerine etkileri
The Effects of the extraction system on the quality and bitterness of the olive oil
  1. Tez No: 197389
  2. Yazar: OYA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Virgin olive oil, extraction systems, bitterness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, farklı yağ elde etme sistemlerinin naturel zeytinyağınınkalite paremetreleri, acılık değeri ve yağların duyusal özelliklerine etkileriaraştırılmıştır. Bu amaçla denemeler iki hasat yılı (2004- 2006), tek zeytin çeşidi(Memecik), beş farklı ekstraksiyon sistemi: iki fazlı, ikibuçuk fazlı, üç fazlı,klasik (sulu) sistem ve abencor (Laboratuvar sistemi) kullanılarakgerçekleştirilmiştir.Klasik ve modern sistemler karşılaştırıldığında, klasik sistemlerin modernsistemlere göre polifenoller üzerinde daha fazla azaltıcı yönde etki ettiği, ayrıcaacılık değeri ile kalite parametreleri, duyusal acılık şiddeti ve toplam fenolikbileşikler arasında pozitif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the different extraction systems on thequality parameters, bitterness value and sensory parameters of the virginolive oil was investigated. For this purpose, the experiments wereconducted by using two crops year (2004-2005), one olive variety(Memecik) and five different extraction systems: two phase, two and ahalf phase, three phase, classical (pressure) system and abencor(laboratory) system.When the classical and modern systems were compared, ıt wasdetermined that the classical systems affected with more trend decreaseon polyphenols as compared to modern systems. A positive correlationwas found between the bitterness value and the quality parameters andalso sensory bitterness value and total phenolic compounds. As a result, itwas found that virgin olive oils obtained by classical systems were lessbitter in a sensory evaluation.The effect of crop year, extraction systems and the interactions ofcrop year-systems was found statistically significant (p< 0.05) on thequality parameters and bitterness of virgin olive oil.