Fasulyenin toprakaltı damla sulamaya tepkisi
Response of bean subsurface drip irrigation of fixed and partial root drying
  1. Tez No: 197449
  2. Yazar: HASİBE ALTUNBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAFER GENÇOĞLAN, DOÇ.DR. HASAN DEĞİRMENCİ, DOÇ.DR. İRFAN ERSİN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Water deficit, pan, bean, yield, crop characteristics.IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Hasibe ALTUNBEYKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIMSAL YAPILAR ve SULAMA ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİFASULYENİN TAM ve YARI ISLATMALITOPRAKALTI DAMLA SULAMAYA TEPKİSİHASİBE ALTUNBEYDanışman: Doç. Dr. Cafer GENÇOĞLANYıl :2005 Sayfa : 43Jüri : Doç. Dr. Cafer GENÇOĞLANDoç. Dr. Hasan DEĞİRMENCİDoç. Dr. İ. Ersin AKINCIBu çalışma yeşil fasulyenin tam ve yarı ıslatmalı toprakaltı damla sulamayatepkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Sulama konuları, Class A Pan'dan buharlaşan su miktarının % 60 (Kcp1), % 80(Kcp2), % 100 (Kcp3)ve % 120 (Kcp4) oranlarında toprakaltı damla sulamayöntemiyle, tam (S100) ve yarı ıslatmalı (S50) olarak bitkiye geri verilmesi ileoluşturulmuştur. Araştırmada Kcp4'ün S100 ve S50 konularına sırasıyla 437 ve 366mm ile en fazla sulama suyu uygulanmıştır. Anılan konulara ilişkin su tüketimi isesırasıyla 470 ve 409 mm; dekara verim sırasıyla 1087 ve 1084 kg olarakbelirlenmiştir. S50Kcp4 sulama konusunda, sulama programı başladıktan sonra % 40,tüm gelişme dönemi dikkate alındığında % 16 su tasarrufu sulanmıştır.Çalışmada verim tepki etmeni ky S100 konusu için 1.55, S50 konusu için ise 3.54olarak belirlenmiştir. S100 ve S50 konularının sulama suyu kullanım randımanı(IWUE) sırasıyla 2.17 ile 2.49 ve 2.07 ile 2.96 kg/da/mm arasında, su kullanımrandımanı (WUE) ise, sırasıyla 2.0 ile 2.31 ve 1.89 ile 2.75 kg/da/mm arasındadeğişmiştir. Yarı ıslatmalı sulama programının sulama suyu kullanım randımanını,su kullanım randımanını ve verim tepki etmenini arttırdığı belirlenmiştir.Yarı ıslatmalı toprakaltı damla sulama uygulamasının, tam ıslatmalı toprakaltıdamla sulamaya göre hem verimde hem de bitkisel özelliklerde herhangi bir olumsuzetkisi olmamıştır.Anahtar Kelimeler : Su kısıntısı, pan, fasulye (Phaseolus vulgaris L.), verim,bitkisel özellikler.III
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hasibe ALTUNBEYUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATIONMSc THESISABSTRACTRESPONSE OF BEAN SUBSURFACE DRIP IRRIGATION OFFIXED AND PARTIAL ROOT DRYINGHASİBE ALTUNBEYSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Cafer GENÇOĞLANYear :2005 Pages : 43Jury : Assoc. Prof. Dr. Cafer GENÇOĞLANAssoc. Prof. Dr. Hasan DEĞİRMENCİAssoc. Prof. Dr. İ. Ersin AKINCIThis study was conducted to investigate the effect of subsurface drip irrigation andpartial rootzone drying subsurface drip irrigation on water yield relationship, crop-growth and yield in bean.Water stress treatments were formed as the application of 60, 80, 100, and 120 % ofwater evaporated from Class A Pan under subsurface drip irrigation and partialrootzone drying subsurface drip irrigation conditions. The highest amounts of irrigationwater was applied S100Kcp4 with 473 mm and S50Kcp4 with 366 mm andevapotranspiration from these treatments was 470 and 409 mm, total harvested greenbeans yield for the treatments were 1006 and 1018 kg/da. In the S100Kcp4 treatment,water saving was obtained by 40 % for after irrigation program was started and by 16% for whole growing seasonal.Yield response factor ky value was determined as 1.55 for S100 and 3.54 for S50treatments, irrigation water use efficiencies (IWUE) and values water use efficiencies(WUE) were determined between 2.14-2.49 and 2.07-2.96 kg/da/mm, and between 2.00-2.31 and 1.89-2.75 kg/da/mm, respectively.The negative effect was not observed of partial rootzone drying subsurface dripirrigation on crop growth and yield in bean comparing to subsurface drip irrigation