Acı kırmızı biberin (Capsicum annuum L.) serum leptin ve serum nitrik oksit düzeylerine akut etkisinin araştırılması
The investigation of the acute effects of hot pepper (Capsicum annuum L.) on serum leptin and serum nitric oxide levels
  1. Tez No: 197448
  2. Yazar: BURCU CANTER ARIKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİYE KURTUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hot Red Pepper (Capsicum annuum L.), Leptin, Nitric OxideIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET BURCU CANTER ARIKANKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜKİMYA ANABİLİM DALIYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETACI KIRMIZI BİBER'İN (Capsicum annuum L.) SERUM LEPTİN VE SERUMNİTRİK OKSİT (NO) DÜZEYLERİNE AKUT ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIBurcu CANTER ARIKANDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Naciye KURTULYıl: 2004 Sayfa : 36Jüri : Yrd. Doç. Dr. Naciye KURTUL: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ÇİL: Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDOĞRULBu çalışma, Kahramanmaraş ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok tüketilen acıkırmızı biberin (Capsicum annuum L.), serum leptin ve serum nitrik oksit (NO)düzeylerine akut etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada 30 sağlıklıerkek birey yer almıştır. Her gruba aynı çeşit ve miktarda yemek yedirilerek, üç grupoluşturulmuştur: birinci grup (kontrol grubu) yemekle kırmızı biber almayan; ikincigrup, 5 g; üçüncü grup 10 g kırmızı biber yiyen bireylerden oluşmuştur. Bu bireylerdenyemekten önce ve yemekten 1 ve 2 saat sonra alınan kan örneklerinde serum leptin veserum NO düzeyleri ölçülmüştür. Bireylerin başlangıç serum leptin ve NO düzeyleriarasında fark bulunamamıştır (p>0.05).Kontrol grubundaki leptin değeri yemekten sonraki birinci saatte, başlangıçdeğerine göre daha yüksekken, ikinci saatte azalmıştır (sırası ile p=0.307, p=0.401).ikinci ve üçüncü gruplarda birinci ve ikinci saatlerdeki leptin değerleri başlangıçdeğerlerine göre daha düşük bulunmuştur (sırası ile ikinci grupta p=0.478, p=0.009;üçüncü grupta p=0.292, p=0.594). Kontrol grubunda NO değeri başlangıç değerine görebirinci ve ikinci saatlerde giderek azalmıştır (sırası ile p=0.022, p= 0.000). ikinci veüçüncü gruplarda ise, NO düzeylerinin yemekten 1 ve 2 saat sonra başlangıç değerlerinegöre azaldığı (sırası ile ikinci grupta p=0.001, p=0.028; III. grupta p=0.012, p=0.014),fakat ikinci saatteki NO değerlerinin birinci saate göre önemsiz bir artış gösterdiğisaptanmıştır (p>0.05 ).Sonuç olarak, bu çalışmada iki saatlik sürede kırmızı biber alan gruplarda, serumleptin ve NO değerlerindeki değişmenin kontrol grubundan nispeten farklı olmasınarağmen, acı kırmızı biberin serum leptin ve NO değerlerine akut bir etkisininolmadığını belirledik. Ancak, konunun daha detaylı çalışmalarla araştırılması yararlıolacaktır.Anahtar Kelimeler : Kırmızı Biber (Capsicum annuum L.), Leptin, Nitrik OksitII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BURCU CANTER ARIKANUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF CHEMISTRYMSc THESISABSTRACTTHE INVESTIGATION OF THE ACUTE EFFECTS OF HOT PEPPER (Capsicumannuum L.) ON SERUM LEPTIN AND SERUM NITRIC OXIDE LEVELSBurcu CANTER ARIKANSUPERVISOR : Yrd. Doç. Dr. Naciye KURTULYear: 2004 Page : 36Jury : Yrd. Doç. Dr. Naciye KURTUL: Yrd. Doç. Dr. Yaşar ÇİL: Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDOĞRULIn this study, we aimed to investigate the acute effects of red hot pepper (Capsicumannuum L.), which is consumed commonly in Kahramanmaraş and GüneydoğuAnadolu region, on serum leptin and nitric oxide (NO) levels. The investigation hasincluded 30 healthy male individual. There were three groups which were eaten thesame kind and quantity of food: group I (control group) did not take red pepper;group II and group III took 5 g and 10 g red pepper, respectively. Serum leptin andNO levels measured on blood samples taken before food, and 1 hour or 2 hours afterfood from these individuals. For all groups there was no significant difference betweenserum leptin and serum NO levels in the blood samples taken before food.While leptin level of control group in the first hour after food was higher than thelevel of before food, it was lower in the second hour (respectively, p=0.307, p=0.401).Leptin levels of first and second hours in group II and group III were lower than that ofbefore food (respectively, group II: p=0.478, p=0.009; group III: p=0.292, p=0.594). NOlevels of first and second hours of control group decreased gradually compared to thatof before food (respectively, p=0.022, p=0.000). Eventhough NO levels of group II andgroup III were decreased compared to that of before food (respectively, group II:p=0.001, p=0.028; group III: p=0.012, p=0.014), there was an insignificant increase inNO level of second hour compared to that of first hour (p>0.05).From this study we have concluded that although serum leptin and NO levels ofgroups taken red pepper were different from control group, there wasn?t an acuteeffect of red hot pepper on serum leptin and NO levels. But further studies on thissubject can be benecifial.