Akdeniz bölgesinde HLA (human leucocyte antigen) tipleri ve sıklığının saptanması
Determination of types and frequencies HLA (human leucocyte antigen) in mediterranean region
  1. Tez No: 197455
  2. Yazar: NESLİHAN TEMİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE DÖNBAK, DOÇ. DR. CEMİL KARA, YRD. DOÇ. DR. NACİYE KURTUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: MHC, HLA, populasyon genetiği, Akdeniz bölgesi.II, MHC, HLA, population genetic, Mediterranean region.III
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Akdeniz bölgesindeki İnsan Lökosit Antijenlerinin (HLA)tipleri ve sıklığı saptanmıştır.Bu amaçla; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez Laboratuarıİmmünoloji Birimi HLA verileri değerlendirilmiştir. Çalışmada 460'ı kadın, 450'sierkek olmak üzere; birbiri ile akrabalık ilişkisi bulunmayan toplam 910 kişininverileri incelenmiş, her bir lökosit antijeninin frekansı hesaplanmıştır.Bu populasyonda; Sınıf I HLA'dan 90, Sınıf II HLA'dan 45 olmak üzeretoplam 135 farklı lökosit antijeni incelenmiştir. Akdeniz Bölgesi'nde en yaygın olarakgörülen antijen HLA-BW6 olup, frekansı %75.38'dir. Bunu sırayla; %65.6, %42.97,%38.9, %28.68, %27.25, %27.14 frekanslarla HLA-BW4, HLA-DR52, HLA-A2,HLA-B5, HLA-DQ7, HLA-CW4, HLA-DR11 antijenleri izlemektedir. Bupopulasyonda en az sıklıkla (%0.1) rastlanan HLA antijenleri; HLA-A10+74, -A21, -A25+29, -A24+25, -B18+35, -B32, -B39+67, -B48+81, -B55+7, -B67, -B73+35, -CW17+7, -DR7+9, -DR11+13, -DR15+7, -DR15+13, -DR15+16, -DR18, -DR19'dur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Neslihan TEMİZUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF BIOLOGYMSc THESISABSTRACTDETERMINATION OF TYPES AND FREQUENCIES HLA(HUMAN LEUCOCYTE ANTIGEN) IN MEDITERRANEANREGIONNESLİHAN TEMİZYear: 2005, Pages: 69SUPERVISOR: Assit.Prof.Dr. Lale DÖNBAKJury: Assist.Prof.Dr. Lale DÖNBAKAssoc.Prof.Dr. Cemil KARAAssist.Prof.Dr. Naciye KURTULIn this study, the types and frequencies of HLA have been determined inMediterranean region.For the study, the HLA data of 910 unrelated individuals (460 women and 450men) were taken from the Immunology Laboratory of the Center Laboratory,Medicine Faculty of Çukurova University and the types and the frequencies of eachHLA have been determined.In this population, total 135 different leucocyte antigens (90 for class I HLA,45 for class II HLA) have been observed. The most common HLA antigen inMediterranean region is HLA-BW6 with the frequency of 75.38%. The othercommon HLAs are as follows: HLA-BW4 (65.6%), HLA-DR52 (42.97%), HLA-A2(38.9%), HLA-B5 (28.68%), HLA-DQ7 (28.68%), HLA-CW4 (27.25%), HLA-DR11(27.14%). HLA-A10+74, -A21, -A25+29, -A24+25, -B18+35, -B32, -B39+67, -B48+81, -B55+7, -B67, -B73+35, -CW17+7, -DR7+9, -DR11+13, -DR15+7, -DR15+13, -DR15+16, -DR18, -DR19 are the least common leucocyte antigens (%0.1) in theMediterranean region.