Tip 1 diabetes mellitus hastalarında enterovirus RNA'sı, enterovirus antikorları, gad antikorları ve hla genotiplerinin araştırılması
Enterovirus RNA, enterovi̇rus antibodies, gad anti̇bodies and hla genotyping
  1. Tez No: 423633
  2. Yazar: YEŞİM ÇEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Dilek ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, Enterovirus, GAD antikorları, HLA, Type 1 Diabetes Mellitus, Enterovirus, GAD antibodies, HLA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tip 1 DM pankreas beta hücrelerinin harabiyeti sonucu, insülin rezervinin azalması ve hiperglisemiyle giden, kronik, ilerleyici bir endokrin hastalıktır. Genetik olarak yatkınlığı olan hastalarda çevresel faktörlerin tetiklemesiyle beta hücre harabiyetinin başladığı üzerinde durulmaktadır. Çevresel risk faktörleri arasında ise virus infeksiyonları en önemli sıradadır. GAD, tip 1 DM'da beta hücre harabiyetini gösteren otoantijenlerin başında gelir. Bir EV olan, CV-B tip 4'ün 2C proteini ve GAD arasındaki homolog bölge nedeniyle EV'ların genetik yatkınlığı olanlarda pankreas beta hücrelerine karşı otoimmuniteyi başlatabileceği ve bu yolla tip 1 diabetes mellitus'a (DM) yol açabileceği üzerinde son zamanlarda çalışılan konulardan biridir. Bu çalışmanın amacı, tip 1 DM etiyolojisinde yeri olduğu düşünülen genetik ve otoimmün etkilerle EV infeksiyonlarının birlikte araştırılması ve elde edilen verilerin değerlendirilmesidir. Bu araştırmada; Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD. Endokrinoloji Bölümü'nde tip 1 DM tanısı ile izlenen hastalarda ve kontrol grubunun kanlarında; EV RNA ve coxsackievirus B4 (CV-B tip 4) nötralizan antikorlar ve GAD antikorlarının varlığı araştırılmış, HLA-DR ve HLA-DQ genotiplemesi yapılmıştır. Hasta grubunda 86, kontrol grubunda 100 hasta çalışmaya alınmıştır. Hasta grubunun 24'ü (%30) yeni tanı almış hastalardır. Hasta ve kontrol gruplarında CV-B tip 4 nötralizan antikorları sırası ile %66,3 ve %55,0 oranında bulunmuştur (p=0,117). Olguların hiçbirinde EV RNA'sı saptanmamıştır. Hasta grubunda kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı oranda yüksek GAD antikor pozitifliği (%47,6 vs %19) saptanmıştır (p=0,0001). Ancak tip 1 DM hastalarında GAD antikor pozitifliği EV infeksiyonları ile ilişkili bulunmamıştır. Aynı şekilde çalışmamızda tip 1 DM'lu hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek oranda yatkınlık genleri saptanmış, ancak yatkınlık genleriyle EV infeksiyonları arasında ilişki gösterilememiştir. Çalışma sonuçlarımıza göre bölgemizde CV-B tip 4 infeksiyonları yaygındır. Ancak EV infeksiyonları ile tip 1 DM arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Olguların doğumdan itibaren prospektif olarak takip edildiği, geniş hasta grubunu kapsayan daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Type 1 diabetes mellitus is a chronic disease caused by a selective destruction of pancreatic beta cells by the immune system resulting in insülin deficiency and hyperglycemia. Both genetic and environmental factors are important in the pathogenesis of human type 1 diabetes but it is not understood completely. It is widely held that the affect of some environmental factors are essential for the induction of the beta cell damaging process in genetically susceptible individuals. Virus infections, especially enterovirus infections, are among the most predominant suspected environmental factors. Glutamicacide decarboxylase (GAD) is considered as a major autoantigen in type 1 diabetes mellitus. Autoimmunity to GAD has been shown to precede the disease. The connection between the GAD autoimmunity and enterovirus infections in type 1 diabetes mellitus has been suggested to be based on a homology region between the non-structural protein 2C of coxsackievirus B4 (CVB4) and GAD. The purpose of this work is to evaluate the possible role of genetic factors and enterovirus infections in the pathogenesis of type 1 diabetes mellitus. In this study we evaluate the type I diabetic patients as a study group and the controls without any autoimmune and chronic disease of Pediatric Endocrinology Department at Akdeniz University Medical School. Type 1 diabetic patients (n=86) and controls (n=100) were searched for EV RNA, CV-B4 neutralizing anticores, and GAD anticores together with HLA-DR and HLA-DQ genotype expression. Thirty percent (n=24) of the diabetic patient group were newly diagnosed as type I diabetes. CV-B4 neutralizing anticores were 66,3% at diabetic patients and 55% at controls (p=0,117). EV RNA were not detected in neither diabetic patients nor controls' serum. GAD antibodies were significantly high at diabetic patients (47,6%) than controls (19%) (p=0,0001). We did not detect any relation between GAD anticore positivity and EV infection. High genetic susceptibilty was detected at patient group more than the controls but there was no relation between EV infection and presence of these genes. However there is no relation between EV infections and type I diabetes mellitus. Further prospective studies which will follow patients from birth should be designed on this manner.