Lif takviyeli polimerik kompozit malzeme tasarımı
Designof polimerik kompozit malzeme tasarımı
- Tez No: 197461
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REMZİ GEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lif Takviyeli, Kompozit, Fenolik Reçine, Cam Elyaf, Eğilme, ElyafOranı, Tasarım ParametreleriIII, Fiber Reinforced, Composite, Phenolic Resin, Glass Fiber, Bending, Fiber Ratio, Design ParametersIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET M. Sabri ERSOYKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTEKST L MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIYÜKSEK L SANS TEZÖZETL F TAKV YEL POL MER K KOMPOZ T MALZEMETASARIMIMEHMET SABR ERSOYDANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Remzi GEMCYıl:2005, Sayfa: 79Jüri : Yrd. Doç. Dr. Remzi GEMC: Prof. Dr. Hakkı ALMA: Yrd. Doç. Dr. Hanifi B N CBu çalışmada, polimerik lif takviyeli kompozit malzemenin üretim yöntemleri vetasarım parametreleri incelenmiştir. Toz formda olan fenolik reçinelerin, demet formdacam lifleri ile takviyelendirilerek eğilme özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. kifarklı lif uzunluğu (6 mm ve 12 mm) ve üç farklı kütlesel lif oranı (% 3, % 5, % 7)kullanılarak fenolik reçine cam lifleri ile takviyelendirilmiştir. Numuneler baskıkalıplama yöntemi ile oluşturulmuştur. Oluşturulan numunelerde, lif oranı ve lifuzunluğunun, kompozit malzemenin eğilme özelliklerine olan etkisi üç noktalı eğilmetest yöntemi kullanılarak belirlenmiştir.Sonuçlar göstermektedir ki; kompozit malzemenin eğilmede kopma öncesi yaptığıyer değiştirmede, lif oranı önemli bir faktördür. Lif uzunluğu yer değiştirmeyi fazlaetkilememiştir. Eğilme dayanımında ise lif uzunluğu etkili olan faktördür. Demet haldeyapılan lif takviyesi, takviyelendirme etkisi göstermiş ama efektif olmadığı görülmüştür.Ayrıca, takviyelendirmenin termoset ve termoplastikler üzerindeki etkileri genelbir incelemeyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sabri ERSOYUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGMSc THESISABSTRACTDESIGN OF FIBER REINFORCEDCOMPOSITE MATERIALSMEHMET SABR ERSOYSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Remzi GEMCYear:2005, Pages: 79Jury : Assist. Prof. Dr. Remzi GEMC: Prof. Dr. Hakkı ALMA: Assist. Prof. Dr. Hanifi B N CIn this study, manufacturing processes and design parameters of fiber reinforcedcomposite materials were examined. The aim of this study was to improve bendingproperties of phenolic resin in powder form reinforcing with glass fibers in flake form.Two different fiber lengths (6 mm and 12 mm) and three different fiber mass ratios (3%, 5%, 7%) were used to reinforce phenolic resin. Composite specimens weremanufactured using compression molding process. Bending properties of manufacturedspecimens were tested using 3 point bending test. The effects of fiber ratio and fiberlength on bending properties were determined.Results showed that fiber ratio is an important factor on yield displacement. Fiberlength doesn? t considerably effect the yield displacement. For bending strength, fiberlength was an important factor. The reinforcement of chopped glass fibers in flake formshowed reinforcing effect but not effective.Furthermore, the general rewiev on the effects of reinforcements on the propertiesof termosettings and thermoplastics was undertaken.