Kahramanmaraş yöresinde tarım işletmelerine uygun makine parkı seçimi
Sizing agricultural machinery for Kahramanmaraş farms
  1. Tez No: 197462
  2. Yazar: MELTEM RESİM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ AYBEK, Y.DOÇ.DR. SELÇUK ARSLAN, Y.DOÇ.DR. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanizasyon planlanması, optimizasyon, makine seçimi, makine büyüklüğü, Kahramanmaras, mechanization planning, optimization, machineryselection
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM MAK NELER ANAB L M DALIYÜKSEK L SANS TEZÖZETKAHRAMANMARAŞ YÖRES NDE TARIM ŞLETMELER NE UYGUNMAK NE PARKI SEÇ MMELTEM RES MDanışman: Yrd. Doç. Dr. Selçuk ARSLANYıl: 2005, Sayfa: 53Jüri: Yrd. Doç. Dr. Selçuk ARSLANYrd. Doç. Dr. Ali AYBEKYrd. Doç. Dr. smet BOZBu araştırmanın amacı, Kahramanmaraş ilinde makineli tarımsal işlemler için enuygun makine büyüklüklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek bir modeloluşturmak ve modelin kullanılabilirliğini test etmektir. Bunun için, bölgede yaygınolarak üretilen buğday, pamuk ve mısır için kullanılan makineler belirlenmiş, bumakinelerin 5, 10, 20, 50 ve 100 ha üretim alanlarında 500 h/yıl ve 1000 h/yıl çalışmasüreleri için 8 farklı ürün deseninde optimum traktör kuyruk mili gücü ve optimummakine büyüklüklerini belirlemek için görsel bir program yazılmıştır. Tüm üründesenlerinde gerekli kuyruk mili gücü 0.7-4.32 kW/ha arasında değişmiştir. Endüşük güç gereksinimleri tek ürün yetiştirildiğinde, en yüksek güç gereksinimleri üçürün birlikte üretildiğinde ortaya çıkmıştır. 500 h/yıl çalışma süresinde, 1000 h/yılçalışmaya göre optimum makine büyüklüğü daha fazla bulunmuştur. Optimummakine büyüklüğü, işletme büyüklüğüne bağlı olarak artmıştır.
Özet (Çeviri)
KAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERYMSc THESISABSTRACTSIZING AGRICULTURAL MACHINERY FOR KAHRAMANMARAS FARMSMELTEM RES MSupervisor : Asst. Prof. Selçuk ARSLANYear: 2005, Pages: 53Jury : Asst. Prof. Selçuk ARSLANAsst. Prof. Ali AYBEKAsst. Prof. smet BOZThe objective of this study was to develop and test a model to size agriculturalmachines commonly used in Kahramanmaraş province. The equipment weredetermined for wheat, cotton, and corn production, a model was developed forlocal requirements, a visual computer program was developed, and optimummachine sizes were calculated for 5, 10, 20, 50, and 100 ha for annual workingdurations of 500 h/year and 1000 h/year for 8 different crop patterns. OptimumPTO requirement ranged from 0.7 to 4.32 kW/ha considering all crop patterns.The smallest power requirement is needed when a single crop is produced whilethe largest power requirement is needed when all three crops are produced in thesame year. Machine size was found to be larger in the case of 500 h/yearcompared to work load of 1000 h/year. Optimum machine sizes increased as thecultivated area is increased.