Tekstil atıkları ve pamuk linterinden, kağıt hamuru ve kağıt üretim koşullarının belirlenmesi
Determination of pulp and paper production conditions from waste textiles and cotton linters
- Tez No: 197460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. REMZİ GEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Waste, Textile, Linter, Pulp, PaperIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Volkan KALINKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETTEKSTİL ATIKLARI VE PAMUK LİNTERİNDEN, KÂĞIT HAMURU VEKÂĞIT ÜRETİM KOŞULLARININ BELİRLENMESİVolkan KALINDanışman: Yrd. Doç. Dr. Remzi GEMCİYıl:2005, Sayfa:62Jüri: Yrd. Doç. Dr. Remzi GEMCİ: Doç. Dr. Ahmet TUTUŞ: Yrd. Doç. Dr. Yasemin KORKMAZBu çalışma kapsamında tekstil atıkları ve pamuk linteri karışımından yeni veyüksek verimli bir yöntem olan soda-oksijen-perborat yöntemiyle kâğıt hamurlarıelde edilmiş ve bu hamurların kimyasal, fiziksel ve optik özellikler yönündenkarşılaştırılması yapılmıştır. Elde edilen verilere uygulanan istatiksel testlersonucunda soda-oksijen-perborat pişirme yöntemi için optimum pişirme koşullarıaşağıdaki gibi belirlenmiştir.Fiziksel özellikler bakımından Optik özellikler bakımındanNaOH Oranı :%8 : % 12Na2BO3 Oranı :%5 :%5MgSO4 Oranı : % 0.5 : % 0.5Sıcaklık : 120ºC : 160ºCSüre : 60 dakika : 60 dakika: 8 kg/cm2 : 8 kg/cm2O2 BasıncıÇöz/hammadde Oranı : 7/1 : 7/1Tekstil atıkları ve pamuk linterlerinden soda-oksijen-perborat yöntemiyle eldeedilen kâğıtlar çok iyi kâğıt formasyonu ve yüzey düzgünlüğü nedeniyle kaliteli baskıve yazı kâğıtlarının üretiminde, çeşitli oranlarda sülfat veya sülfit hamurlarınakatılarak temizlik kâğıdı yapımında, ağartılmış sülfat hamuruna katılarak sıvı veyiyecek maddesi ambalajında kullanılan kartonların yapımında ve gazete kâğıdıhamuruna belirli oranlarda katılarak gazete kâğıdı üretiminde kullanılabilir.Anahtar Kelime: Tekstil Atıkları, Linter, Kâğıt Hamuru, KâğıtIII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Volkan KALINUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAS SUTCU IMAMINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEDEPARMANT OF TEXTILE ENGINEERINGMSc THESISABSTRACTDETERMINATION OF PULP AND PAPER PRODUCTION CONDITIONSFROM WASTE TEXTILES AND COTTON LINTERSVolkan KALINAdvisor: Assist. Prof. Dr. Remzi GEMCİYear:2005, Pages:62Jury: Assist. Prof. Dr. Remzi GEMCİ: Assoc. Prof. Dr. Ahmet TUTUŞ: Assist. Prof. Dr. Yasemin KORKMAZIn this study, the pulps were carried out from waste textiles and cotton lintersmixing which is new and high productive method by soda-oxygen-perborate process.The compare point of view chemical, physical and optical properties of this pulpswere carried out.As a result at statictial analysis at the data obtained, optimum soda-oxygen-perborate pulping conditions of wastes textiles and cotton linters were found asindicated below.Point of view physical properties Point of view optical propertiesNaOH ratio : 8% : 12 %Na2BO3 ratio : 5% : 5%MgSO4 ratio : 0.5 % : 0.5 %Reaction temperature : 120ºC : 160ºCReaction time : 60 min. : 60 min.: 8 kg/cm2 : 8 kg/cm2O2 Pressureliquor/raw material ratio : 7/1 : 7/1Papers by this process can be used in the production of high quality printingand writing papers due to its very good paper formation and surface smoothness. Itcan also be used in the production of tissue papers adding sulphate or sulfide pulps,and in the production of food board used in packing of liquid and food materialmixing with bleached sulfate pulps and newsprint.