Determination of some physical properties of wheat grains by using image analysis
Buğday tanelerinin bazı fiziksel özelliklerinin görüntü işleme tekniğiyle belirlenmesi
  1. Tez No: 197480
  2. Yazar: HANDE YILDIZ DEMİRBAŞ ALGAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLKNUR DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday tanesi, fiziksel özellikler, görüntü işleme tekniğii, Wheat grain, physical properties, image processingii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBUĞDAY TANELERİNİN BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİNGÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİĞİYLE BELİRLENMESİHande Yıldız DEMİRBAŞ ALGAÇAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. İlknur DURSUNBu araştırmada, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinintanelerine ilişkin uzunluk, genişlik, kalınlık, izdüşüm alanı, çevre, küresellikderecesi ve farklı şekil katsayıları gibi bazı fiziksel özelliklerin görüntü işlemetekniğinden yararlanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır.Ülkemizde yaygın olarak üretilen yarısı ekmeklik ve yarısı makarnalık buğdayçeşitlerinden olmak üzere 14 farklı buğday çeşidi seçilmiştir. Seçilen buğdayçeşitlerine ait ölçümler; % 10, % 12, % 14 olmak üzere 3 farklı nem içeriğindeyapılmıştır. Ölçümler sırasında buğday taneleri; hilum ekseni yanda, hilum eksenialtta ve dik olmak üzere 3 farklı konumda yerleştirilmiştir. Ölçümlerin yapılabilmesiamacıyla hazırlanan örnekler bir tarayıcıdan geçirilerek TIFF (Target Image FileFormat) uzantılı dosyalar halinde bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu dosyalarındeğerlendirilmesinde ?UTHSCSA Image Tool 3.0? görüntü işleme programındanyararlanılmıştır. Seçilen buğday çeşitlerine ait ölçüm sonuçları, çizelgeler halindeverilmiştir. Çalışma sonucunda; elle ve görüntü işlemeyle yapılan ölçüm sonuçlarıarasındaki farkın düşük olması nedeniyle buğday tanelerinin bazı fizikselözelliklerinin belirlenmesinde görüntü işleme tekniğinden başarıylayararlanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca seçilen buğday çeşitlerine ait tanelerinbelirlenen fiziksel özellikleriyle bu alandaki veri tabanına katkıda bulunulmuştur.2006, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF SOME PHYSICAL PROPERTIESOF WHEAT GRAINS BY USING IMAGE ANALYSISHande Yıldız DEMİRBAŞ ALGAÇAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor: Prof. Dr. İlknur DURSUNThis study, in regard with the grains of some wheat varieties which are widelygrown in our country and through the use of image processing technic, is aimed atdetermining some physical properties such as the length, width, thickness, projectedarea, circumference, sphericity and different co-efficients.Fourteen different wheat varieties which are widely grown in our country, wereselected and a half of them took place in the category of bread making wheats andthe other half took place in the category of wheats used for the production ofmacaroni. The measurements dealt with the selected varieties of wheat, were carriedout in three different humidity, contents of 10,12 and 14 %. During the measurementprocess, the grains of wheat were placed in three different positions such as havingthe hilum axis at the lateral side and having the hilum axis at the under side and inthe vertical position. The samples which have been prepared with a view to performthe measurement process, were taken to image scanning and the images therebyobtained, were transferred to the Computer environment in Targa Image File Format(File with extension. TIFF). For image assessment purpose, the UTHSCSA ImageTool 3.0 Software was utilized as the image processor. The results of measurementsdealt with the selected wheat varieties, were them transformed into spreadsheets. Atthe end of this study, it was demonstrated that the image processing technic cansuccessfully be performed for determination of some certain physical properties ofwheat grains due to the insignificantly low differences existing between themeasurements held manually and through the image processing. This study alsocontributed to the data base in this area due to the determined physical properties ofgrains belonged to the selected wheat varieties.2006, 86 pages