Aşağı Meriç vadisi Taşkın ovasının biyosfer rezervi olarak belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study on the implementation of lower Meriç valley flood plain as a biosphere
- Tez No: 197486
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyosfer Rezervleri, Gala Gölü, Meriç Deltası, Doğa Koruma, Doğa Koruma Alanları, Biosphere Reserves, Gala Lake, Meriç Delta, Nature Conservation, Protected Areas
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Biyosfer Rezervleri UNESCO'nun 1970 `ten beri biyolojik çeşitliliğin korunması vekatılımcı yaklaşımla sürdürülebilir alan yönetimi konusunda uyguladığı uluslararası birprogramdır. Programın temel hedefi; sürdürülebilir kaynak yönetiminde katılımcıyaklaşımın etkin kılınmasıdır. Biyolojik çeşitliliğin korunması, eğitim, izleme, bilgi vedeneyimlerin küresel ölçekte paylaşımı bu programın temel unsurlarıdır.Ülkemizde doğa koruma veya diğer bir adıyla korunan alanlar geçmişi 1950'li yılaradayanmaktadır ve bu konuda köklü çalışmalar yapılmıştır. Buna karşılık esnek olmayanyaklaşımlar, veri yönetimindeki başarısızlıklar, temel politikalardaki sık değişikliklergibi nedenlerle korunan alanların içinde ve/veya yakın çevresinde yaşayan insanlakorunan alan arasındaki ilişkiler istenilen ölçüde değildir.Bu çalışma ülkemizde biyosfer rezervlerinin belirlenmesi ve planlanmasına bir örnekolması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla ülkemizin Trakya kesiminin önemli sulakalanlarından biri olan ve aynı zamanda yoğun olarak kullanılan Aşağı Meriç TaşkınOvası çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışmada öncelikle mevcut araziler doğalpotansiyellerine göre sınıflandırılmış ve sınıflar arasındaki çelişki ve çatışmalarbelirlenmiştir. Daha sonra bir zon sistemi geliştirilerek, her bir bölge için kullanımilkeleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Biosphere reserves is an international programme implemented on conservation ofbiological diversity and sustainable land management with participatory approach byUNESCO since 1970. Main goal of this programme is effectiveness of participatoryapproach on sustainable resources management. Conservation of biological diversity,training, monitoring, information sharing and experience exchanging as a global levelare fundamental elements of this programme.?Nature Protection? or the other named, as ?Protected Area? is a fundamental studybased on 1950s in our country. In spite of this, relationship between protected area andpeople living in protected area and/or adjacent environment isn?t required scale due tomany reasons such as, not to be flexible approaches, failure in data management,frequently changes on fundamental policies.This study is carried out in order to have an example for the planning and determinationof biosphere reserves in Turkey. For this purpose, Lower Meriç Valley Flood Plain wasselected as a study area, which is one of the most important wetlands of Thrace Regionin Turkey and also which has a high-density land use. In this study, firstly, a landclassification of Meriç Valley Flood Plain was done according to its natural potential,and determination of land use conflicts between these classifications were determined.Then, principals of usage were determined for each zone by improving a zoning system.