Kırşehir ili Mucur ilçesi ve yakın çevresinin peyzaj potansiyelinin saptanması
The determination of landscape potential in Mucur county of Kırşehir city and it's surroundings
- Tez No: 197487
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mucur, peyzaj potansiyeli, Seyfe Gölü, Mucur, landscape potential, Seyfe lake
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Doğal ve kültürel değerlere sahip alanlar sürekli olarak insanların ilgisini çekmiştir.Son zamanlarda doğal ve kültürel kaynak değerleri yönünden zengin alanlara yapılangünü birlik turlar insanların yoğun iş hayatından kaynaklanan stresini atmaya önemlikatkıda bulunmaktadır. Ülkemizde çok sayıdaki bu alanların yeterli olarak tanıtımınınyapılamaması ve alt yapı eksiklikleri önemli bir sorundur.Kırşehir İli'ne bağlı olan Mucur İlçesi gerek konumu, gerekse sahip olduğu doğal vekültürel özellikleri bakımından ülkemizin önemli yerlerinden biridir. Peyzaj özelliklerive turizm potansiyeli bakımından önemli niteliklere sahip olması nedeni iledeğerlendirilmesi gerekmektedir. İlçe sınırları içinde yer alan ve ülkemizin önemli ıslakalanlarından biri olan Seyfe Gölü bulunmaktadır. Aynı zamanda ilçe kış sporlarınınönemli bir merkezi olan Erciyes Dağı'na, inanç turizm etkinlikleri yapılan Hacıbektaş'aolan yakınlığı ile de önemli bir konuma sahiptir.Bu çalışma, Mucur İlçesi örneğinde doğal, tarihi ve kültürel çevreler için veri toplama,sorunların saptanması ve öneriler aşamalarını içermektedir. Yapılan çalışma ile kent veyakın çevresi doğal ve kültürel özellikleri ile birlikte incelenmiş ve peyzaj mimarlığıaçısından değerlendirilerek bu değerlerin akılcı kullanım çerçevesinde turizm amaçlıkullanımı için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Lands that have natural and cultural properties had attracted to human beings everytime. Recently, daily tours to get rich areas which have natural and cultural values makean important contribution to human, decreasing their stress caused by intensively hardworking life. Insufficient promotion and lack of infrastructure of many lands in ourcountry are very important problem.Mucur County, dependent to Kırşehir province, is a very important place of Turkey inrespect of its both natural and cultural properties. This area should be evaluated due toits important landscape properties and tourism potential. Within the borders of theCounty, Lake Seyfe is an important wetland of Turkey. Mucur County has a veryimportant position because of its proximity to the Erciyes Mountain that is important forwinter sports and to the Hacıbektaş that is important for religious activities.This study covers the data acquisition, and determining problem and proposals stagesfor natural, historical and cultural areas in Mucur County as a case study. In this studyCounty and near related areas were investigated along with natural and culturalproperties. These properties were evaluated in respect of lanscape architecture and someproposals were prepared to wise tourism activitiy uses for these properties.