Amman (Ürdün) kent parklarının peyzaj erişilebilirliği yönünden irdelenmesi
Examination of the urban parks of Amman (Jordan) in terms of landscape accessibility
- Tez No: 197488
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent Parkı, Peyzaj Erişilebilirliği, Rekreasyon, Amman, Ürdün, El-Hüseyin Parkı, Urban park, Landscape Accessibility, Recreation, Amman, Jordan, Al-Hussein Park
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezde, genel olarak kent parkı ve peyzaj erişilebilirliği kavramı açıklanmaktadır.Rekreasyonel ve sosyo-kültürel amaçlı kullanım olanakları sunmak üzere, peyzajerişilebilirliği kapsamında işlevsel ve estetik değer taşıyan çağdaş kent parkı planlamailkeleri El-Hüseyin Parkı-Amman /ÜRDÜN örneğinde irdelenmiştir.Kent parkları, rekreasyonel, estetik ve ekolojik amaçlarla oluşturulmuş kamuya açıkyeşil alanlardır. Bu tezde; Amman'da bulunan El-Hüseyin Parkı, gerek kullanıcıbeklentileri gerekse Peyzaj Mimarlığı bakış açısı ile değerlendirilerek peyzajerişilebilirliği yönünden incelenerek, öneriler verilmiştir.Tez, genel olarak 5 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; giriş, ikinci bölümde;temel kavramlar açıklanmakta, üçüncü bölümde; kullanılan materyal ve yöntem,dördüncü bölümde; araştırma alanı ve parkın kullanıcı görüşleri alınmaktadır. Beşincibölümde ise; kullanıcı beklentileri ve elde edilen veriler ışığında El-Hüseyin Parkı'nın?peyzaj erişilebilirliği?nin yükseltilmesi adına öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, park concept and general characteristics of urban parks were investigated,according to the results of this investigations, a modern park project having a functionaland visual value, recreational and socia-cultural usage of urban population based on theprinciples of landscape architecture were planed in Al-Hussein Urban Park.Urban Parks are green planned, public lands, set aside for recreational, aesthetics,educational and ecological use.The design is to provide comfortable living surroundingfor people in Al- Hussein Urban Parks to create a medium of comfort, aesthetic andconfidence for people.In general, the thesis has five main chapters. The first chapter contained theintroduction, the second chapter contained some basic concepts, chapter three containedmaterial and method, the fourth chapter contained scope of the research in addition tothe visitor`s points of view were took into considertion. Chapter five, contained in lightof the collected data, the excepted positive proposals concerning the landscapeaccessibility of Al- Hussein Urban Park.