Bergama Ovacık civarındaki hidrotermal alterasyona uğramış volkanik kayaçların petrografisi ve cevherleşme ile olan ilişkisi
Petrography and ore deposit relations of hydrothermal alterated volcanic rocks in the vicinity of Ovacık, Bergama
- Tez No: 197518
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF KAĞAN KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ovacık, Yuntdağ Andeziti, Epitermal Kuvars Damarı, Altın.i, Ovacik, Epithermal Quartz Vein, Gold.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBERGAMA OVACIK CİVARINDAKİ HİDROTERMAL ALTERASYONAUĞRAMIŞ VOLKANİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİSİ VE CEVHERLEŞME İLEOLAN İLİŞKİSİAli BAYRAMAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLUOvacık altın madeni, Bergama ilçesinin 12 km batısında, Ovacık köyünün civarında yeralmaktadır. Ovacık altın madeni, Miyosen-Eosen yaşlı andezit kayaçlarda görülen,epitermal altın yatağıdır. İnceleme alanı ve civarında Yuntdağ volkanikleri yaygındır.Petrografi ve bozunma türlerine göre, bu volkanikler, arjilleşmiş, silisleşmiş andezit vetaze andezit birimlerine ayırtlanmıştır. İnceleme alanının civarında, andezit birimini fayve çatlak düzlemleri boyunca kesmekte olan ince bazaltik dayklar gözlenmektedir.Ovacık altın madeni civarında, ekonomik açıdan önemli M ve S kuvars damarları yeralmaktadır. Cevher, önemli ölçüde yaklaşık D-B doğrultusunda ve kalınlığı 22 m'yeulaşan iki kuvars damarı içinde yerleşmiş durumdadır. Bu damarlarda ortalama 8 meninde ve sırasıyla 400 m ve 280 m uzunluğunda cevher derecesinde mineralleşmegöstermektedir. Kolloform yapısı, tarak dokusu, ranplasman, breş ve düzenli-düzensizboşluklar inceleme alanında gözlenen özel dokulardır. Silisleşme ve killeşme ise başlıcabozunma türleridir. Arjilleşmiş andezitin çatlaklarında, demiroksitleşme vekarbonatlaşma gözlenmektedir. Silisleşmiş andezit ve kuvars damarlarından alınanörnekler üzerinde jeokimyasal ve noktasal analizler yapılmıştır. Mikroskobik dokular,noktasal ve kimyasal analiz sonuçlarına göre Au zenginleşmeleri, daha çok tarak, breşve kolloform dokulu, kuvars ve silisce zengin kısımlarda gözlenmektedir. Buna karşın,Ag zenginleşmeleri Au ile uyum göstermeyerek bozunma zonunun her tarafındaheterojen bir dağılım göstermektedir. Au dağılım açısından genel olarak Si, U, Th, Zr,Mo, Sr, Rb, Br ve Yb ile pozitif ilişki sergilerken, özellikle Fe, Ti, Mn, Cr ve Caaçısından negatif ilişki sergilemektedir. Bu ilişkilere göre; Au'nın daha çok, son katıfazını tercih eden mobil elementlerle hareket ettiği söylenebilmektedir.2006, 92 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisPETROGRAPHY AND ORE DEPOSIT RELATIONS OF HYDROTHERMALALTERATED VOLCANIC ROCKS IN THE VICINITY OF OVACIK, BERGAMAAli BAYRAMAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesGeological Engineering DepartmentSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLUThe Ovacik gold deposit is situated adjacent to the village of Ovacik, which is 12kilometers west of the town of Bergama. The Ovacik Mine is an epithermal gold deposithosted in Miocene to Eocene andesitic volcanic rocks. Yuntdag andesite units arewidespread in the vicinity of Ovacik Gold Mine. According to petrography andalteration types, this unit is separated as silicified, argillised, slightly altered and freshandesite. Thin basaltic dykes are intruding the Yuntdag andesite generally along thefault and fracture plane. Ovacik gold deposit consists of two economically mineable, Mand S quartz veins epithermally formed in andesite. Two east-west trending epithermalveins (M-S), thickness of which are 22 m, contain significant Au mineralization zonesover an average width of eight meters and strike lenghts of 400 meters and 280 metersrespectively. Colloform banding, comb texture, replacement, brecciation and vuggycrustification are special textures. Silicification and advanced argillisation are the mainalteration types in the vicinity of Ovacik. Furthermore, carbonatization and ironoxidation can also be observed along the fracture planes of argillised andesite.Geochemical and point scanning analyses were carried out for silicified samples andothers taken from epithermal quartz veins. Microscopic textures, point and geochemicalanalyses results show that Au mineralization can be observed in quartz and Si-richedzones having comb, breccia and colloform textures. However, Ag mineralization,having no relation with Au, show heteregenous pattern in altered zones. Au showpositive correlation with Si, U, Th, Zr, Rb, Br and Yb and negative correlation with Fe,Ti, Mn, Cr and Ca. These relations show that Au has a relation with mobile elementsmostly prefering the last solid phases.2006, 92 pages