Manisa ili ve çevresindeki kaplıcalarda yayılış gösteren mavi-yeşil alg türleri
Blue-green algae species, spreading in the thermal waters on the province of Manisa and surroundings
  1. Tez No: 197537
  2. Yazar: SEVİLAY ÖZTÜRK ULCAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Algler, Kaplıca, Manisa, Mavi-yeşil alg, Taksonomi, Algae, Thermal water, Manisa, Blue-Green Algae, Taxonomy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETTermal suların tarihçesine göz atıldığında insan sağlığı bakımından çok önemli olduklarıve tarih boyunca insanlar tarafından sağlık ve güzellik amaçlı kullanıldıkları dikkati çekmektedir.Günümüzde de kaplıcalardan yararlanmanın giderek artması karşısında biyolojik yapılarının daincelenerek bilimsel açıdan öneminin ortaya konması gerekmektedir. Yıl boyunca sabit fakatcanlı yaşamı için oldukça ekstrem koşullar sunan termal sular, biyolojik açıdan oldukça fazla ilgiuyandırmaktadır. Bu araştırmada Manisa ilinde bulunan bazı kaplıcalarda yayılış gösteren Mavi-yeşil alg türlerinin farklı kaplıcalardaki dağılımı ile kaynakların su sıcaklıkları arasındaki ilişkininbelirlenmesi, kaynak sularının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin değerlendirilerek su kalitesihakkında yoruma gidilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Manisa ve çevresinde ekonomik vesağlık yönünden yararları göz önünde bulundurularak seçilen 5 kaplıcadan toplam 12istasyondan 12 ay süreyle örnekleme yapılmıştır. Yapılan örnekleme sonucunda Mavi-yeşil alggrubunda 4 ordo, 7 familya altında toplanan 25 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden 6 tanesi Türkiyetatlı suları için yeni kayıttır. Ülkemiz tatlı suları için yeni kayıt olan: Oscillatoria proteus Skuja,Oscillatoria calcuttensis Biswas, Phormidium chlorinum (Kützing) Umezaki ve Watanabe,Phormidium willei (N. L. Gardner) Anagnostidis ve Komarek, Mastigocladus cf. laminosus Cohn,Gloeocapsa quaternata (Brébisson) Kützing türleridir. Türlerin özellikleri, yaşam alanlarıkarşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ayrıca bu kaplıcalarda yayılış gösteren Mavi-yeşil algtürlerinin tespiti ile ülkemiz ve dünya alg florasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWhen we have a look on the history of thermal waters, we can see the importance inhuman health, and there are various usage areas attracting attention such as developing beautyand health. Today, people are still taking the advantage of thermal waters. Thus it is necessaryto examine and put forward their biological structure in a scientific point of view.Although, thermal waters remain in a stable condition though in a period of a year, theycontain extreme conditions for the living things. Those conditions attract attention in biologicalscience. This research aims to determine the correlation between the distribution of Blue-GreenAlgae?s, and the thermal water heat in Manisa province. Also it intends to utilize the physicaland chemical properties of thermal waters, to put forward a comment on water quality.In this study, samples are gathered from 12 stations in 5 different thermal springs inManisa and its surrounding area in a period of 12 months. Those stations were chosenconsidering their health-beneficial and economical properties. As a result of the samplingoperation, totally 25 species are determined classified under 4 ordo, and 7 family in the group ofBlue-Green Algae?s. 6 of those species are recent recordings in waters on Turkey. Those newlyrecordings species in our waters are named as: Oscillatoria proteus Skuja, Oscillatoriacalcuttensis Biswas, Phormidium chlorinum (Kützing) Umezaki ve Watanabe, Phormidium willei(N. L. Gardner) Anagnostidis ve Komarek, Mastigocladus cf. laminosus Cohn, Gloeocapsaquaternata (Brébisson) Kützing.Characteristics and living conditions of these species are considered comparatively.Furthermore, contribution to the algae flora of our country and the world is purposed bydetermining the Blue-Green Algae?s spreading in those thermal waters.