Hkkari ili ilçelerindeki diaspididae (Homoptera: Coccoidea) familyasına bağlı sert kabuklubit türleri ile bunların konukçuları ve yayılış alanlarının saptanması
The determining of the host and distributions of armored scale insects belonging to the family of diaspididae (Homoptera: Coccoidea) in Hakkari province
- Tez No: 197585
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Diaspididae, Hakkari, Türkiyei, Diaspididae, Hakkari, Turkeyiii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETHAKKARİ İLİ VE İLÇELERİNDEKİ DIASPIDIDAE (HOMOPTERA:COCCOIDEA) FAMİLYASINA BAĞLI SERT KABUKLUBİT TÜRLERİ İLEBUNLARIN KONUKÇULARI VE YAYILIŞ ALANLARININ SAPTANMASITANYÜREK, BülentYüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Bülent YAŞARTemmuz 2005, 41 sayfaBu çalışmanın yapıldığı Hakkari ili ve ilçelerinde Diaspididae familyasınabağlı toplam 6 kabuklubit türü bulunmuştur. Bölgede karasal iklimin hakim olması,kış aylarının oldukça sert ve uzun olması, çalışmada saptanan kabuklubit türlerininsayısının az olmasına neden olmuştur.Saptanan türler yoğunluk sırasına göre şöyle olmuştur; Lepidosaphes ulmi,Chionaspis salicis, Quadraspidiotus armenicus, Quadraspidiotus perniciosus,Quadraspidiotus ostreaeformis ve Quadraspidiotus pyri.Bu türler içinde L. ulmi ve C. salicis çalışmanın yapıldığı Hakkari merkezve tüm ilçelerinde kavak ve söğüt ağaçlarında oldukça yoğun olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE DETERMINING OF THE HOST AND DISTRIBUTIONS OFARMORED SCALE INSECTS BELONGING TO THE FAMILY OFDIASPIDIDAE (HOMOPTERA: COCCOIDEA) IN HAKKARİ PROVINCETANYÜREK, BülentMSc, Plant Protection ScienceSupervisor: Prof. Dr. Bülent YAŞARJuly 2005, 41 pagesABSTRACTSix scale insects species were found in Hakkari province of EasternAnatolia where this study was carried out. Due to continental climate of the regionresulting a little number of scale insects species were found.According to population density the scale insects species determined asfollows; Lepidosaphes ulmi, Chionaspis salicis, Quadraspidiotus armenicus,Quadraspidiotus perniciosus, Quadraspidiotus ostreaeformis and QuadraspidiotuspyriC. salicis and L. ulmi were prevailary species on poplar and willow trees inprovince where this study was conducted.