Van yöresinde farklı doğu sümbülü (Hyacinthus orientalis L.) kültür soğanının kesme çiçek yetiştiriciliği ve peyzaj düzenlemede kullanılabilirliği
The utility of different eastern hyacinth (Hyacinthus orientalis subps. orientails) in the production of cut flower and landscape arrangement in Van region
  1. Tez No: 197590
  2. Yazar: ARZU ÇIĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NALAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Diamonyumfosfat, Doz, Çeşit, Gübreleme, Hyacinthus orientalis, Sümbül.i, Diammoniumphosphate, Dose, Cultivar, Fertilizer, Hyacinth, Hyacinthus orientalis.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETVAN YÖRES NDE FARKLI DOĞU SÜMBÜLÜ (Hyacinthus orientalis L.)KÜLTÜR SOĞANININ KESME Ç ÇEK YET ŞT R C L Ğ VE PEYZAJDÜZENLEMEDE KULLANILAB L RL ĞÇIĞ, ArzuYüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nalan TÜRKOĞLUEkim 2005, 48 sayfaYüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümündeyapılan bu çalışmada, 2003-2004 yılları arasında açıkta ve serada yetiştirilen dörtfarklı sümbül çeşidine (Hyacinthus orientalis ?Blue Jacket?, ?Carnegie?, ?City ofHaarlem? ve ?Jan Bos?) dört farklı gübre dozu (0 kg/da, 4 kg/da, 8 kg/da ve 12kg/da diamonyumfosfat) uygulanarak kesme çiçek yetiştiriciliği ve peyzajdakullanılabilirliği araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre incelenen çoğu kriterde sera yetiştiriciliği açıktayetiştiricilikten daha uygun bulunmuştur. Van ekolojik şartlarında serada yetiştirilip112.98 günde en erken hasada gelen çeşidin ?Jan Bos?; 212.86 mm ile en uzun bitkiboyu gösteren çeşidin serada yetiştirilen ?City of Haarlem?; en fazla sap kalınlığıdeğerine sahip olan çeşidin 12.454 mm ile serada yetiştirilen ?City of Haarlem? ve25.221 adet ile en fazla floret sayısı bulunan çeşidin ise yine serada yetiştirilen ?Cityof Haarlem? olduğu bulunmuştur.Denemede uygulanan farklı gübre dozlarının incelenen çiçek kalitekriterlerine herhangi bir etkide bulunmadığı belirlenmiştir.Bu veriler ışığında en uygun yetiştirme alanının sera, en erkenci çeşidin?Jan Bos? ve çiçek kriterleri bakımından en uygun çeşidin ?City of Haarlem? olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE UTILITY OF DIFFERENT EASTERN HYACINTH(Hyacinthus orientalis subsp.orientalis) IN THE PRODUCTION OF CUTFLOWER AND LANDSCAPE ARRANGEMENT IN VAN REGIONÇIĞ, ArzuMSc, HorticultureSupervisor: Assist. Prof. Dr. NALAN TÜRKOĞLUOctober 2005, 48 pagesIn the present study conducted in the Horticulture Department of theAgriculture Faculty of The University of Yüzüncü Yıl in 2003 and 2004, the fourdifferent doses of diammoniumphosphate fertilizer (0 kg ha-1, 40 kg ha-1, 80 kg ha-1, and 120 kg ha-1) were applied to the four hyacinth (Hyacinthus orientalis L.)cultivars (?Blue Jacket?, ?Carnegie?, ?City of Haarlem?, and ?Jan Bos?) grown inthe greenhouse and field conditions, and their usages in cut-flower production andlandscape arrangement were investigated.According to the result of the present study, the greenhouse productioncompared to the open-field production was found to be the most suitable growingcondition based on the most criteria; the cultivar ?Jan Bos?, produced at 112.98days, was determined as the earliest growing cultivar; the longest flower height(212.86 mm) was obtained from the cultivar ?City of Haarlem?; the cultivar ?City ofHaarlem? had also the thickest stem diameter (12.454 mm) and the highest floretnumber per plant (25.221).It was determined that there was no significant difference observed for thedifferent fertilizer doses on the investigated flower quality criteria.Based on the obtained data, it was determined that the greenhouseproduction was found to be the most suitable growing condition, ?Jan Bos? wasfound to be the earliest cultivar and ?City of Haarlem? was found to be the mostsuitable cultivar for the most criteria.