Van yöresindeki süy sığırcılığı işletmelerinde serbest duraklı süt sığırı barınaklarının uygulanabilirliği
To put into practice in dairy free stop cattle barn system in Van city
- Tez No: 197591
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ İSMAİL İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt sığırı, Serbest durak, Barınak, Yapı malzemesi, Dairy Cattle, Free stop, Barn, Building materials
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZETVAN YÖRES NDEK SÜT SIĞIRCILIĞI ŞLETMELER NDESERBEST DURAKLI SÜT SIĞIRI BARINAKLARININUYGULANAB L RL ĞUSTA, SelçukYüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Ş. smail PEKEylül 2005, 165 sayfaBu çalışmada, Van ilinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinde serbestduraklı kapalı sistem barınakların mimari yapı, özellikle taban detayı ve çelikkonstrüksiyon düzenlemelerine ilişkin ilkelerin belirlenmesi ve uygulanabilirliğiamaçlanmıştır.Hayvancılık, Türkiye'nin hem ulusal beslenme ve hem de ulusalkalkınmasında, dış satımın artırılmasında, endüstriye hammadde sağlanmasında,bölgesel ve sektörler arası dengeli kalkınma ve kalkınmanın istikrar içindebaşarılmasında, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesinde, sanayi ve hizmetlersektöründe yeni istihdam olanaklarının yaratılmasında ve kalkınma finansmanınınöz kaynaklara dayandırılmasında önemli bir potansiyele sahiptir. Hayvanyetiştiriciliğinde temel amaç, verim ya da verimleri ekonomik bir seviyeyeçıkartarak işletmenin kâr etmesini sağlamaktır. Hayvan başına düşen ekonomiköneme sahip kantitatif verimlerin artırılması, üzerinde çalışılan sürü ya dapopülasyonun genotipik değerini iyileştirmenin yanında, çevresel koşulların, kibunlar arasında hayvanların optimum düzeyde ihtiyaçlarını karşılayan barınaklarınverimi olumlu yönde etkileyecek şekilde düzenlenmeleri ile mümkündür.Van ili Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanı iklim ve toprak verileridikkate alınarak mimari sistem ve bu mimari sisteme uygun 50 ve 100 baş kapasiteliserbest duraklı süt sığırı işletmelerinin çelik karkas yapı olarak planlarıgeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTO PUT INTO PRACTICE IN DAIRYFREE STOP CATTLE BARN SYSTEM IN VAN CITYUSTA, SelçukMsc, Farm Structures and rrigation ScienceSupervisor: Prof. Dr. Ş. smail PEKSeptember 2005, 165 pagesIn this study, it is aimed to put into practice in dairy free stop covered cattlebarn system and it is aimed to define barn architectural system, especially floordetail and stell skeleton structure of this barn organizing principle in Van City.Stockbreeding; provides national nutrition and national development inTurkey, and also it has significant potential in incresing export, providing rawmaterials, providing balanced development and success between regions and sectors,preventing unemployment in rural areas, providing new employment possibilities inindustry sector. Fundamental aim in stockbreeding is to obtain raise economic levelthe produce or produces and profit. To redound produce, to obtain new races whichhave high produce and the most important thing is providing suitable with qualifiedbarns.It is taken consideration Van City Yüzüncü Yıl Üniversity campus areaclimate and soil data, it was developed architecturel system and suitable 50 and 100head capability dairy stell skeleton structure.