Yüksekova ilçe merkezinin kültürel coğrafyası
Cultural geography of Yüksekova district center
  1. Tez No: 858492
  2. Yazar: KÜBRA AKARSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL SEVİNDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksekova, kültür, kültürel coğrafya, Yüksekova kültürü, Yüksekova, culture, cultural geography, Yüksekova culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Coğrafyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırma sahasının oluşturan Yüksekova, idari açısından Hakkâri İline bağlı Yüksekova İlçesinin merkezidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hakkâri Bölümü sınırları içinde yer alan Yüksekova İlçesi kuzeyde Başkale (Van), doğuda Hakkâri merkez, güneydoğuda Şemdinli (Hakkâri) ve güneybatıda Çukurca (Hakkâri) ilçeleriyle komşudur. Yüksekova İlçesinin kuzeydoğuda İran İslam Cumhuriyeti ile 56,3 km, güneygüneybatıda Irak Cumhuriyeti ile 36,3 km sınır komşuluğu mevcuttur. Yüksekova Şehri, 1900 metreye yaklaşan ortalama yükseltisi ile ülkemizin en yüksek düzlüklerinden biri olan Yüksekova'nın kuzey bölümünde yer alır. Nehil Çayı'nın önemli kollarından Büyük Çay tarafından oluşturulmuş birikinti yelpazesi üzerinde gelişen şehri, kuzeybatıda 3008 metre yükseltisiyle Beyazdağ, kuzeydoğuda 2607 metre yükseltili Güveç Tepe ile çevrelemektedir. Araştırma sahasının da içerisinde bulunduğu Hakkâri yöresinde yerleşme tarihi Orta Paleolitik döneme kadar inmektedir. Araştırma sahasının içerisinde bulunduğu yöre günümüze kadar çok faklı kültür ve dini inanışa sahip medeniyetlerin hâkimiyeti altında kalmıştır. Bu durum Yüksekova İlçesi'ni maddi kültür ögeleri açısından zengin bir alan haline getirmiştir. Çevresinden yüksek dağlık alanlarla izole edilmiş araştırma sahasında yeme-içme, giyim-kuşam, gelenek ve görenekler gibi kültür ögeleri önemli ölçüde korunmuştur. Çalışma kapsamında Yüksekova İlçe Merkezi'ndeki kültürel miras coğrafi bakış açısıyla incelenmeye ve tanıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yüksekova, which constitutes the research area, is administratively the center of Yüksekova District of Hakkâri Province. Located within the borders of the Hakkâri Department of the Eastern Anatolia Region, Yüksekova District is neighbors with Başkale (Van) in the north, Hakkâri center in the east, Şemdinli (Hakkâri) in the southeast and Çukurca (Hakkâri) in the southwest. Yüksekova District has a 56.3 km border with the Islamic Republic of Iran in the northeast and a 36.3 km border with the Republic of Iraq in the south-southwest. Yüksekova City is located in the northern part of Yüksekova, one of the highest plains in our country, with an average altitude approaching 1900 meters. The city, which developed on the deposit fan formed by the Büyük Stream, one of the important branches of the Nehil Stream, is surrounded by Beyazdağ with an elevation of 3008 meters in the northwest and Güveç Tepe with an elevation of 2607 meters in the northeast. The history of settlement in the Hakkâri region, where the research area is located, dates back to the Middle Paleolithic period. The region where the research area is located has been under the domination of civilizations with many different cultures and religious beliefs until today. This situation has made Yüksekova District a rich area in terms of material culture elements. In the research area, which is isolated from its surroundings by high mountainous areas, cultural elements such as food and drink, clothing, traditions and customs have been preserved to a great extent. Within the scope of the study, the cultural heritage in Yüksekova District Center was tried to be examined and introduced from a geographical perspective.