Van içme suyu kaynaklarının yetersizlik risk analizi
In adequate risk analysis on drinking water sourcess of Van city
  1. Tez No: 197589
  2. Yazar: CELAL YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL ŞÜKRÜ İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, Yetersizlik, Yetersizlik risk analizii, Drought, In adequate, In adequate Risk Analysısiii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETVAN ÇME SUYU KAYNAKLARININ YETERS ZL K R SK ANAL ZYAZICI, CelalYüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof.Dr. .Şükrü PEKEylül 2005, 72 SayfaKuraklık kavramı, son yıllarda dünya genelinde toplumların gündemine oturanve gündemi de epey meşgul edeceği öngörülen bir olguya dönüşmüştür. Kuraklık,kabaca bir bölgede ihtiyaç duyulan su miktarının karşılanamaması (yani talepkarşısındaki arz eksikliği) olarak tarif edilebilir. Günümüz dünyasında küreselısınmanın yol açtığı iklimsel değişikliklerin etkisiyle doğal su kaynaklarındadengesizlikler oluşmuş, buna mevcut kaynaklarının kötü kullanımı da eklenince, bazıülkelerde içme ve kullanma suyunda ciddi olarak yetersizlik riskleri ile karşı karşıyakalınmıştır. Bu risk durumu diğer dünya ülkelerini de tehdit etmektedir. Bu sebeplebir ülke, şehir veya bölgede, bu gün veya gelecekte, içme ve kullanma suyundayetersizlik durumu ile karşı karşıya kalmamak için, mevcut ihtiyaçlar ile mevcut sukaynakları arasındaki ilişkiyi iyi yönetmek ve geleceğe yönelik arz eksikliği veyatalep fazlalığı senaryoları karşısında oluşacak yetersizlik riskine karşılık çözümsenaryoları üretilmelidir.Bu çalışmada, Van içme suyu projesi ve Van nüfusu materyal olarakkullanılmıştır. çme suyu projesinin mevcut durumu incelenmiş, mevcut nüfusunihtiyacı olan su tüketim miktarları ile karşılaştırması yapılmıştır. çme suyu şebeketasarımında, gelecek yıllara ait nüfusu tahmin etmede kullanılan; Çoğalma KatsayısıMetodu, Ardışık Yıllar Metodu, Eksponansel Metot, Aritmetik Artış Metodu,Geometrik Artış Metodu gibi çeşitli metotlar ile geleceğe yönelik nüfus tahminleriyapılmış, ayrıca, imar planı, içme suyu projesi ve kanalizasyon projesinde kabuledilen geleceğe yönelik nüfus artış değerleri de dikkate alınarak, tahmini yapılangelecek yıllara ait nüfusun tüketeceği günlük su miktarı, mevcut içme suyu projesiile şehre taşınan su miktarı ile karşılaştırması yapılmış ve mevcut kaynaklarıngelecek yıllarda ihtiyacı karşılayamama durumu (yetersizlik risk analizi)incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIN ADEQUATE RISK ANALYSIS ON DRINKING WATER SOURCESS OF VAN CITYYAZICI, CelalMsc, Department of Agricultual StructuresSupervisor:Prof.Dr. smail Şükrü PEKSeptember 2005, 72 pagesThe drought concept, nowadays has been turned into a phonemon envisaged tooccupy the agenda of the society. The term drought can be explained as the shortageof the supply to meet the need of water in a region (that is the shortage of supplyagainst demand). In today?s word, with the effect of climate changes caused byglobal warming some imbalances in water resources have occured. Adding themisusing of natural resources to this fact serious drought risks are faced in wing anddrınking water of the societies. That?s why not to face with drought in a region todayor future, it is necessary to govern the relationship between present needs and presentwater solutions, against drought risk that may emerge in case of the shortage ofsuppy or more demand for future should be produced.In this study, Van drınking water network of Van cıty and population of Vanhave been used as materials. The drınking water network?s situation has beenexamined and compared with the water amount consumed by the population with thehelp of methods used for guessing population of the following years such as theincreasing coefficient method, consecutive years method, exponential method,arithmetic increased method, geometric increased method guesses for the populationgrowth have been made by the help of population increased acceptence ofconstructing report, increased acceptence of drınking water Project, populationincreased acceptence of sewerage Project. The anticipated amount of population?sconsumption of water belongs to future years has been compared with the amount inacceptences and the present network?s situation?s (drought risk analysis) ability tomeet the future demand has been studied.