Bazı Bacillus türlerinin ısı şok proteinlerinin belirlenmesi
Determination of heat-shock proteins in some Bacillus species
- Tez No: 197594
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus spp, SDS-PAGE, sporulasyon, ısı şokproteinii, Bacillus spp, SDS PAGE, sporulation, heat-shock proteins
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETBAZI BACİLLUS TÜRLERİNİN ISI ŞOK PROTEİNLERİNİNBELİRLENMESİYENİDÜNYA, ElçinYüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İsmet BERBERTemmuz-2005, 53 sayfaBu çalışmada ikisi yerli ve dördü referans olmak üzere toplam altı Bacillusırkının sporulasyonu ve gelişmesi üzerine dört farklı sıcaklık uygulamasının etkileriincelendi. Yapılan faz-kontrast mikroskobik incelemelere göre, 35 ve 42ºC'liksıcaklık uygulamalarında her bakteri ırkı için 12 ve 24 saat inkübasyon sonundasporlanabildiği görüldü. Diğer taraftan, 48 ve 52ºC'lik sıcaklık uygulamalarında 12,24 ve 48 saat inkübasyon sonrasında spor çimlenmesinin ve sporulasyonun da düşükolduğu bulundu.SDS-PAGE analizleri B. sphaericus ATCC 2362, 4 ve 31 numaralı yerliırkların 40 ve 39 kilodaltonluk iki farklı protein ürettiğini gösterdi. Ayrıca, B. firmusATCC 14573 ırkının 52ºC'de 48 saat sonra 40 kDa'luk ve B. thuringiensis var.israelensis'in 42ºC'de 48 saat sonra 42 kilodaltonluk proteinleri sentezledikleribulundu. Yapılan bakteriyal sayımlara göre 48 ve 52ºC'lik sıcaklık uygulamalarında12, 24 ve 48 saat inkübasyon süreleri için toplam hücre ve ısıya dayanıklı sporsayılarının sırasıyla 104-106 kat düştüğü belirlendi.Sonuç olarak bu çalışmadan elde edilen veriler 48 ve 52ºC'lik sıcaklıkuygulamalarının spor canlılığını önemli derecede düşürdüğünü gösterdi. AyrıcaSDS-PAGE analiz sonuçları farklı bakteri ırklarının ürettiği 39, 40 ve 42kilodaltonluk proteinlerin yüksek sıcaklığa dayanıklılığı sağlayan farklı ısı şokproteinleri olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINATION OF HEAT-SHOCK PROTEINS IN SOME BACILLUSSPECIESYENİDÜNYA, ElçinMSc, Biological ScinceSupervisor: Asst. Prof. Dr. İsmet BERBERJuly-2005, 54 pagesIn the present study, the effect of heat treatment in 4 different temperatureson sporulation and growth of 2 native and 4 reference Bacillus strains wereinvestigated. According to phase-contrast microscopic investigation; the bacteriaincubated at 35-42ºC for 12 and 24 hours were germinated and they were sporulatedagain after 48 hours. On the other hands, the germination and sporulation of thebacteria were observed to be reduced at 48 and 52ºC for 12, 24 and 48 hoursincubation.SDS-PAGE analysis showed that B. sphaericus ATCC 2362 and the nativestrains numbered as 4 and 31 produced two different protein bands in 40 and 39 kDamolecular weight. Besides B firmus ATCC 14573 strain synthesized the protein 40kDa molecular weight at 52ºC for 48 hours incubation. Also, B. thuringiensis var.israelensis produced the protein in 42 kDa at 42ºC at for 48 hours incubation.According to bacterial counts, it was determined that the number of total cells andheat-resistant spores decreased 104-106 fold at 48 and 52ºC during 12, 24 and 48hours incubation.As a conclusion, the experimental results in the present study indicated thatheat treatment at 48 and 52ºC considerably reduced spore viability. Furthermore, theresults of the SDS-PAGE analysis revealed that different bacterial strains produced3 different the protein bands in 39, 40, and 42 kDa molecular weight. These proteinsare heat shock proteins.