Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs alanındaki çökellerin palinostratigrafisi ve paleoklimatolojisi
Palynostratigraphy and paleoclimatology of the deposits in the Yüzüncü Yıl campus area
  1. Tez No: 197595
  2. Yazar: GÜLDEM KAMAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FUNDA AKGÜN, PROF.DR. SEFER ÖRÇEN, Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KARABIYIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Palynology, Paleoclimatology, Paleovegetation, Quaternary, Yüzüncü Yıl University campus
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETYÜZÜNCÜ YIL ÜN VERS TES KAMPÜS ALANINDAK ÇÖKELLER NPAL NOSTRAT GRAF S VE PALEOKL MATOLOJ SKAMAR, GüldemYüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof.Dr. Sefer ÖRÇENAğustos 2005, 37 sayfaBu çalışma, Van Gölü'nün doğu kıyısında yer alan Yüzüncü YılÜniversitesi Zeve Kampüsü'nde yapılan Sk-8 sondajından derlenen 30 adet örneğinpalinolojik özelliklerinin incelenmesi ve bu incelemeler sonucunda elde edilenverilerle, Kuvaterner'de gerçekleşen paleoiklimsel ve paleovejetasyoneldeğişimlerin belirlenmesini kapsamaktadır. Tanımlamalar sonucunda ayırtlananpolen ve spor formlar, ağaçsıl-çalılık (AP) ve otsul (NAP) olarak gruplandırılmıştır.Çalışılan sondaj, bitki çeşitliliği ve bolluğu göz önüne alınarak ve Van Gölü'nünbatı güneybatı kesiminde daha önceden yapılan çalışmalarla korele edilerek,derinden yüzeye doğru, 26.50 m ile 23.80 m arası, 23.80 m ile 2.90 m arası ve 2.90m ile 0.40 m arasına karşılık geldiği varsayılan üç döneme ayrılmıştır. Bu dönemleryaşlıdan gence doğru sırasıyla, 1. dönem, 2. dönem ve 3. dönem olarakayırtlanmıştır. Dönemlerin palinolojik özellikleri göz önünde bulundurularak veönceki çalışmalarla korele edilerek, yaş ve paleoiklimsel yaklaşımda bulunulmuştur.Buna göre; 1. dönemin Pleyistosen sonlarına karşılık geldiği ve 23.80m derinliğesahip seviyenin yaklaşık olarak Pleyistosen-Holosen geçişi olduğu düşünülmektedir.Bu düzeyde Chenopodiaceae ve Compositae polenlerinin varlığı bu dönemdekuraklığa işaret etmektedir. 2. dönemin, 1. döneme göre daha nemli bir iklime sahipolduğu ve kendi içinde iklimsel ve bitkisel bazı geçişler içerdiği gözlenmektedir.Nemdeki artışın göstergesi olarak Quercus polen yüzdesindeki artıştanbahsedilebilir. Hem Quercus polenlerinin hem de bitki çeşitliliği ve bolluğununazalması 2. dönemden 3. döneme geçişte nemde bir azalmanın olduğunu ve insanetkisinin yoğunlaştığını göstermektedir. Bu büyük değişikliğe insan etkisininyanısıra doğa olaylarının (yangın, sel, volkanik faaliyetler, vb.) neden olduğu dadüşünülmektedir. 3. dönemin başında gözlenen bu değişim, önceki çalışmalardakiyaş verileri ile korele edildiğinde yaklaşık olarak 3000 yılına karşılık gelmektedir.Tüm bu etkiler sonucunda, günümüzde çalışma alanında sınırlı oranda bitki örtüsükalmıştır.Anahtar kelimeler : Palinoloji, Paleoiklim, Paleovejetasyon, Kuvaterner,Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsüi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPALYNOSTRATIGRAPHY AND PALEOCLIMATOLOGY OF THEDEPOSITS IN THE YÜZÜNCÜ YIL CAMPUS AREAKAMAR, GüldemMsc, Geological Engineering ScienceSupervisor: Prof.Dr. Sefer ÖRÇENAugust 2005, 37 pagesThis study deals with the palynological investigations on 30 samples takenfrom a borehole (Sk-8), which drilled in the Yüzüncü Yıl University Zeve campusarea on the eastern coast of the Lake Van, to detect the paleoclimatological andpaleovegetational changes in the Quaternary. The determined forms have beengrouped as arboreal (AP) and nonarboreal (NAP). The studied borehole have beendevided into three period with respect to their vegetational diversity and abundanceand by correlation of present results to the previous studies from the South andsouthwest of Lake Van. Th e periods correspond to the intervals from 26.50 m to23.80 m, from 23.80 m to 2.90 m, and from 2.90 m - 0.40m from bottom to top andthey were named 1st period, 2nd period and 3rd period respectively. An age andpaleoclimatical proposal have been suggested with recpect to the palinologicalcharacteristics of the periods and by the correlation of the results to the previousstudies. The age of the 1st period is thought to be Late Pleistocene. The level at thedepth of 23.80m coincides with the Pleistocene-Holocene transition. The occurencesof the Chenopodiaceae ve Compositae pollen at this level indicate an arid climatefor this period. The climate of the 2nd period had some vegetational transitions andshould have been more humid than the climate of the 1st period. The humidityincrease is inferred from the increase in the percentage of the Quercus pollen at 2ndperiod. Decrease in diversification and abundance of the vegetation and in thepercentage of the Quercus pollen suggests a drop in humidity and intensified humanimpact at the transition from 2nd period to 3rd period. The cause of this big changemay have been some natural disasters (e.g. fire, flood, volcanic activities etc.) besidethe human impact. The time of the big change at the beginning of the 3rd periodapproximately corresponds to the 3000 years before present when compared withthe age data of the previous studies. Today, study area has limited amount ofvegetation after all these impacts.