İkinci ürün mısırda (Zea Mays L.) bitki sıklığının verim ve bazı tarımsal karakterler üzerine etkisi
The effect of different plant densities on the yield and some agronomical characters of maize (Zea Mays L.) as second crop
  1. Tez No: 197621
  2. Yazar: EMRULLAH YANDIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESEN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Zea mays, bitki sıklığı, ot verimi, Maize, Zea mays, plant density, green herbage yield
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 26
Özet
Bu aştırma, Van ili ekolojik koşullarında yetiştirilen Gözdem mısırçeşidinin farklı bitki sıklıklarında silajlık verim ve yem değerlerini belirlemekamacıyla yürütülmüştür. 2005 yılında yürütülen bu çalışmada 9000, 10500, 12000,13500, 15000, 16500 ve 18000 bitki/da olmak üzere 7 farklı ekim sıklığıdenenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarakkurulmuştur. Araştırmada bitki boyu, yaş ot verimi, kuru ot verimi, sap oranı, yaprakoranı, koçan oranı, ham protein oranı ve ham protein verimi belirlenmiştir. Enyüksek yaş ot verimi 16500 bitki/da ekim sıklığında (3436 kg/da) elde edilmiştir. Enyüksek kuru ot verimi ise 15000 bitki/da ekim sıklığından (1114 kg/da) eldeedilmiştir. İstatistiki olarak önemli olmamakla birlikte 15000 bitki/da ekimsıklığında da tatminkar bir ham protein verimi (126 kg/da) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out the effects of different plant densitieson the silage yield of maize cv. Gözdem in the ecological conditions of Vanprovince in 2005. Seven different plant densities (9000, 10500, 12000, 13500,15000, 16500 and 18000 plants/da) were used. The experiment was established inRandomized Complete Block Design with three replications. Plant height, greenherbage and hay yields, leaf rate, stem rate, ear rate, crude protein content and crudeprotein yield were recorded. The highest green herbage yield (34360 kg/ha) wasobtained from the plant density of 150000 plant/ha. Although there was nostatistically important difference, more satisfactory hay (11140 kg/ha) and crudeprotein (1260 kg/ha) yields were obtained from the plant densities of 150000 and150000 plant/ha, respectively.