Bitki sıklığının silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkisi
Effect of plant density on yield and some quality characteristics of silage maize (Zea mays L.)
- Tez No: 901136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: mısır, çeşit, sıra üzeri mesafe, verim, maize, variety, row spacing, yield
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma, silajlık mısır çeşitlerinden ADA523, OSSK644 ve İNDACO'nun farklı sıra üzeri mesafe uygulamalarının (12, 16, 20 ve 24 cm) silaj verimi ve kalitesi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla 2023 yılı ikinci ürün yetiştirme döneminde Mardin ilinin Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince, çeşitli büyüme parametreleri ve verim unsurları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu parametreler arasında bitki boyu, bitki sap çapı, yaprak oranı, yeşil ot verimi, sap oranı, koçan oranı, kuru madde oranı, kuru madde verimi ve ham protein oranı yer almaktadır. Elde edilen bulgular, bitki boyunun 256 ile 290 cm arasında değiştiğini, bitki sap çapının ise 20.8 ile 23.6 mm arasında olduğunu göstermektedir. Yeşil ot verimi açısından incelendiğinde, bu değerlerin 7166 ile 8510 kg arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Yaprak oranı %18.5 ile %22.1 arasında, sap oranı %48.2 ile %53.9 arasında ve koçan oranı %24.6 ile %33.3 arasında değişiklik göstermiştir. Kuru madde oranı %27.2 ile %29.2, kuru madde verimi ise 1977 ile 2442 kg/da aralığında bulunmuştur. Ham protein oranı ise %7.3 ile %8.5 arasında değişiklik göstermektedir. Çalışma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot verimi ve kuru madde verimi, ADA523 çeşidinin 16 cm sıra üzeri mesafe ile ekilmesi sonucunda elde edilmiştir. Bunun yanı sıra, en yüksek ham protein oranı ise İNDACO çeşidinin 20 cm ve 24 cm sıra üzeri mesafe ile yapılan ekimlerinden elde edilmiştir. Bu bulgular ışığında, Kızıltepe ekolojik koşullarında ADA523 çeşidinin 16 cm sıra üzeri mesafede ekimi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different intra-row spacing applications (12, 16, 20, and 24 cm) on the silage yield and quality of silage corn varieties ADA523, OSSK644, and İNDACO during the second crop growing season of 2023 in the Kızıltepe district of Mardin province. Throughout the research, various growth parameters and yield components were analyzed in detail. These parameters included plant height, stem diameter, leaf ratio, green forage yield, stem ratio, ear ratio, dry matter ratio, dry matter yield, and crude protein ratio. The findings indicated that plant height ranged from 256 to 290 cm, and stem diameter varied between 20.8 and 23.6 mm. Green forage yield was observed to range from 7166 to 8510 kg. The leaf ratio ranged from 18.5% to 22.1%, while the stem ratio varied between 48.2% and 53.9%. The ear ratio was between 24.6% and 33.3%. The dry matter ratio ranged from 27.2% to 29.2%, and dry matter yield was found to be between 1977 and 2442 kg/da. The crude protein ratio varied between 7.3% and 8.5%. According to the results of the study, the highest green forage yield and dry matter yield were obtained from the cultivation of the ADA523 variety at intra row spacing of 16 cm. Additionally, the highest crude protein ratio was achieved with the İNDACO variety at an intra-row spacings of 20 cm and 24 cm. In light of these findings, it is recommended to plant the ADA523 variety at an intra-row spacing of 16 cm under the ecological conditions of Kızıltepe.