Y.Y.Ü. kampüsü ve Van şehir merkezinin güneş enerjisi potansiyelinin karşılaştırılması
A comparision of solar radiation values of Y.Y.U. campus and Van city center
- Tez No: 197622
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş ışınımı, Piranometre, Y.Y. ÜniversitesiKampusü, Solar radiation, Pyranometer, Y.Y.University Campus
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Güneş enerjisi kullanımına dayalı tesislerin kurulmadan önce o bölgeningüneşlenme karakteristiklerinin bilinmesi gerekir. Bu araştırmada Yüzüncü YılÜniversitesi Kampusü ve Şehir Merkezinin güneş ışınımı değerlerinin ortayakonması amaçlanmıştır. Aralarında yaklaşık 10 km olan her iki bölgede güneşenerjisi potansiyeli ölçülerek ortaya konmuş ve karşılaştırma yapılmıştır.Y.Y.Üniversitesi kampus alanında ve Van şehir merkezinde seçilen iki ayrıölçüm istasyonunda güneş enerjisi miktarı 30 s aralıklarla ölçülmüştür. Budeğerlerin ortalaması alınmak suretiyle 10 dakika ve 15 dakika aralıklarla veritoplama ve kayıt ünitelerinde (datalogger ) kaydedilmiştir. Elde edilen veriler aylıkolarak bilgisayara aktarılmış ve değerlendirilmiştir. Güneş ışınım değerlerininölçümünde toplam güneş ışınımını ölçebilen piranometre algılayıcılarıkullanılmıştır. Y.Y. Üniversitesi kampüs alanındaki veriler NRG Symphonie 9300tip datalogger ile bir adet piranometre kullanılarak, şehir merkezinin güneş ışınımıdeğerleri ise Li-cor 1400 tip datalogger ile iki adet piranometre kullanılarakkaydedilerek toplanmıştır. Ölçüm setinin yerleştirildiği yerler gün boyu güneşiengelsiz görebilecek şekilde seçilmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde aylık ortalama güneş enerjisi değerleri esasalınmıştır. Y.Y.Üniversitesi kampusünde hesaplanan aylık ortalama güneş ışınımıdeğerleri Van şehir merkezi için hesaplanan değerlerden daha büyük bulunmuştur.Aylık ortalamalar arasındaki hesaplanan farklar istatistiksel olarak önemlidüzeydedir. Örneğin Mayıs ayına ait ortalamalar Kampus ve Van şehir merkezindesırası ile 467.74 W/m2 ve 439.76 W/m2; Ağustos ayı için ise bu değerler anılansıraya göre 492.28 W/m2 ve 454.61 W/m2 dir. Ölçülen maksimum değerler iseHaziran ayına ait olup Kampus için 1158 W/m2, Van şehir merkezinde ise 992 W/m2Ölçüm yapılan tüm aylarda Üniversite kampüsünde kaydedilen değerler Van şehirmerkezine göre yüksek bulunmuştur. Aradaki farkın en önemli nedeniVangölü'nden yansıyan güneş ışınımının Üniversite kampüsünde daha yüksekolmasıdır.
Özet (Çeviri)
Solar radiation characteristics of a region must be determined before solarplants are designed. It is aimed that solar radiation characteristics of Yüzüncü YılUniversity Campus and Van city are observed. Solar energy potential is measured inboth of two locations that are 10 km far from each other and compared.Solar radiation values were measured at thirty seconds intervals. Averagevalues of a period of 10 minutes or 15 minutes were recorded dataloggers. Datawere transferred to a PC montly and then analysed stastically. Pyranometer sensorsthat are capable of sensing total solar radiation were used to measure solar radiation.NRG Symphonie 9300 type datalogger was used to record values sensed by onepyronometer in Yüzüncü Yıl University Campus and Li-Cor 1400 type dataloggerwas used values sensed by two pyronometers in Van city. Pyranometers were soinstalled that there was not any obstacle interrufted solar radiation during daylight.Data were evaluated on the bases of monthly average values in terms oftotal solar radiation. As a result, it was determined that montly average values oftotal solar radiation in Yüzüncü Yıl University Campus were greater than that ofVan city center. Differences of montly average values between Yüzüncü YılUniversity Campus and Van citycenter were found statistically significant. Forexample, averages of May in Yüzüncü Yıl University Campus and Van citycenterwere determined 467.74 W/m2 and 439.76 W/m2 respectively. Similarly, in Augustthese values were determined 492.28 W/m2 and 454.61 W/m2 respectively.Maximum values of total solar radiation (as a mean of ten minutes) were recorded1158 W/m2 in Yüzüncü Yıl University Campus and 992 W/m2 in Van citycenter.Monthly average values of total solar radiation in Yüzüncü Yıl University Campuswere greater than that of Van citycenter in all months. An important reason of thedifferences was reflection of solar radiation due to Van Lake.