Kablosuz ağlar (Wireless networks) ve kablosuz ağlarda güvenlik
Wireless networks and wireless network security
  1. Tez No: 197629
  2. Yazar: MERVE ERKINAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ağları, Erişim Noktası, IEEE 802. 11, Kablosuz ağlar, Kablosuz Ağlarda Güvenlik, Kablosuz yerel alan ağları.i, Computer Networks, Access Point, IEEE 802. 11, WirelessNetworks, Wireless Network Security, Wireless Local Area Networks.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETKABLOSUZ AĞLAR (WIRELESS NETWORKS) VE KABLOSUZAĞLARDA GÜVENL KERKINAY, Z. MerveYüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Nihat NANÇAralık 2005, 70 sayfaGünümüz teknolojik şartlarında bilgiye daha çabuk ulaşılabilmektedir.nsanlar artık sadece bulundukları yerlerde bilgiye ulaşmak istememektedirler.Gittikleri her yerde bilgiye ulaşmak ve bilgilerini diğer insanlara sunmakistemektedirler. Bunun için; hem hareket özgürlüğü hem de zaman kazandıran, buiki önemli olguyu eş zamanlı sağlayan bir teknolojiye gerek vardır. şte kablosuzağlar (Wireless Networks) bunu mümkün kılmaktadır.Kablosuz teknoloji en basit anlamıyla, bir veya daha fazla cihazın fizikselbağlantı olmaksızın haberleşmesi demektir. Kablosuz ağlar; kablolu iletişimealternatif olarak uygulanan ve RF (Radyo Frekansı) teknolojisini kullanarak,havadan bilgi alışverişi yapan esnek bir iletişim sistemidir.Kablosuz ağlar sayesinde insanlar, masa başına bağlı kalmadan istedikleriher yerde bilgiye ulaşabilmekte ve sunabilmektedir, bu onlara hem hareketözgürlüğü sağlamakta hem de zaman kazandırmaktadır.Kablosuz ağları kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurgüvenliktir. Bir kablosuz ağ, kablolu ağ ile aynı saldırılara maruz kalabilmeninyanında; iletişim ortamı olarak havayı kullandığı için, saldırılara uğrama riski dahafazladır. Ağ yöneticisi, ağın uğrayabileceği saldırıları göz önüne alarak sistemi onagöre kurmalıdır.Bu tez kapsamında; yukarıda da değinilen kablosuz ağlar detaylıca elealınıp, incelenmiştir. Özellikle, kullanımı en yaygın olan Kablosuz Yerel AlanAğları (Wireless Local Area Networks - WLANs) üzerinde durulmuştur. Kablosuzağlarda en önemli unsurlardan biri olan ?Kablosuz Ağlarda Güvenlik? konusudetaylı olarak incelenmiş olup, bir Erişim Noktasında (Access Point - AP)yapılabilecek güvenlik konfigürasyonlarına değinilmiştir. Van Yüzüncü YılÜniversitesi kampüs alanında uygulanmakta olan WLAN sistemi, çalışmaprensipleri ve güvenlik uygulamaları incelenmiştir. Var olan WLAN sisteminineksikliklerine ve bu eksikliklerin giderilmesi için yapılabileceklere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWIRELESS NETWORKS AND WIRELESS NETWORK SECURITYERKINAY, Z. MerveMsc, Electrical and Electronics Engineering DepartmentSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihat NANÇDecember 2005, 70 pagesNowadays, data is reached faster. People don?t request to get data onlywhere they are. They require to get data and present it to other people anywhere.That is why, it is required a technology to supply both gain time and mobilitysimultaneously. Wireless networks provide this aim.Simply, if one or more devices communication each other without physicalconnection this is called wireless technology. Wireless Networks are usedalternatively to wireled netwoks. They use the RF (Radio Frequency) and infraredtechnology for computers able to contact the others over the air.By force of wireless networks, people can reach the data and present it,whereever they want. This condition gains them time and mobility.The security is the one of the most important subject when wirelessnetworks are used. A wireless network can expose to same attack to a wirednetwork, however its transmission media is air and the risk of the expose to attacksis more than wired networks. Network administrator must recognize the attackswhich networks may be exposed and after that must set up network.In this thesis, wireless networks were detailly mentioned. Especially,Wireless Local Area Network (WLAN) which its usage is the most common, washandled. The one of the most important subject in the wireless networks, is security.Security and security configuration for Access Point were mentioned detailly. TheWLAN System, which is applied in Van Yüzüncü Yıl University campus area, itsoperation principle and its security applications were handled. This system?sdeficiencies and how to satisfy this deficiencies were mentioned.