Deforme olan çift çift çekirdeklerin kuadropol momentlerinin hesaplanma metotları
Calculating of which deforme even even nucleiquadropole moments
- Tez No: 197628
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ RASİMGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuadropol momentler, Deforme olan çift çift çekirdekler, Quadrople moments, Deformed even even nucleis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Günümüzde çekirdek kuvvetleri tam olarak bilinmediğinden nükleer modelleresık sık başvurulur. Çekirdeğin değişik özeliklerini izah eden herhangi bir modele olan enönemli ihtiyaç, o model yardımıyla birçok deneysel sonucun değerlendirilmesidir.Bunun için nükleer teorinin fenomonolojik bir karakteristik taşıdığı söylenebilir.Fenomonolojik teoriler çekirdeklerin yapısını, onların belli başlı özelliklerini vekuadropol momentlerini anlamamıza yardım eder. Bu yüzden fenomonolojik teorilerdeneysel araştırmalar için yararlı olarak değerlendirilebilir.Bu çalışmada deforme olmuş çift çift çekirdeklerin kuadropol momentlerininuyarılmış durumları için bir hesaplama metodu önerildi. E2 geçişlerine benzer birbiçimde başlangıç ve son durumları aynı olan bir hal için iki parametreye bağımlı birmetot kullanılarak kuadropol momentleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In our Times, it is often refered to the nuclear models because nuclear forces arenot stil known exactly. The must important requirement for any model which bring tolight various properties of nucle is to evaluate a number of eyperimental results, bymeans of that model.For that reason, it can be said that the nuclear theoury carries a phenomenalcharacteristic. The phenomenal theuries help us undertand the structure of nuclei, certaincharacteristics and wuadropule moment of fhem. There fore, the phonomenal theoriesare considered to be useful for experimental researchs.In this study, an evalvatisnal meyhod for evcited states of quadropule momentsof deformed even even nuclei was suggested.In a similar way to E2 transition, wuadropule moments were calsulated by using amethof dopenging on fw parameters a condition that initial and final state are the same.