İlköğretim fen bilgisi dersi biyolojik çeşitlilik, çevre kirliliği ve erozyon konularının yapıcı (constructivist) öğrenme kuramına göre öğretiminin, akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi
Teaching 'biological variety, environmental dirtiness and erosion' on the base of constructivist learning theory and it's effect on academic succes and retention primary school, fifth grade
- Tez No: 197942
- Danışmanlar: PROF.DR. ATABAY DÜZENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Academic Succes, Biological Variety, Erosion and EnvironmentalDirtiness, Constructivist Learning Theory.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ DERSİ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK, ÇEVREKİRLİLİĞİ VE EROZYON KONULARININ YAPICI ( CONSTRUCTIVIST )ÖĞRENME KURAMINA GÖRE ÖĞRETİMİNİN, AKADEMİK BAŞARIYAVE KALICILIĞA ETKİSİMehmet Duran ÖZNACARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Atabay DÜZENLİYıl : 2005, Sayfa : 291Jüri : Prof. Dr. Atabay DÜZENLİYrd. Doç. Dr. Pınar ÖZALPYrd. Doç. Dr. Mahinur KARATAŞ COŞKUNBu deneysel araştırmanın temel amacı, İlköğretim 5. sınıf öğrencilerininbiyolojik çeşitlilik, çevre kirliliği ve erozyon konularının yapıcı öğrenme kuramınadayalı olarak öğretiminin akademik başarıya ve kalıcılığa etkisini araştırmaktır.Yapıcı öğrenme teorilerinin uygulanmasında, anlamlı öğrenme, proje tabanlıöğrenme, işbirliğine dayalı öğrenme, gibi yöntemlerin uygulandığı deney gurubu ilegeleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubunun akademik başarıları ve kalıcılıkpuanları arasında anlamlı farkların olup olmadığı sınanmıştır. Araştırma 2004-2005öğretim yılı güz dönemi Adana İli Seyhan İlçesi sınırları içerisinde yer alanŞakirpaşa' da alt sosyo ekonomik düzeyde bir devlet okulu olan Şehit İlbey Gülbeyİlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmayakatılan öğrenciler arasından araştırma süresince işlenen derslerin tümüne katılanöğrenciler denek olarak kabul edilmiş ve yalnızca bu öğrencilerin puanları üzerindegerekli çözümlemeler yapılmıştır. Bu yolla deney grubunda 34, geleneksel öğretimgrubunda da 29 olmak üzere toplam 63 öğrenci denek olarak belirlenmiştir.Uygulama toplam 4 hafta ve 25 ders saati sürmüştür. Ölçme aracı olarak araştırmacıtarafından geliştirilen geçerlilik güvenirlilik çalışmaları yapılan? Biyolojik Çeşitlilik,Çevre Kirliliği ve Erozyon Konularına Yönelik Başarı Testi? her iki gruba ön test,son test ve kalıcılık testi olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISTEACHING ?BIOLOGICAL VARIETY, ENVIRONMENTAL DIRTINESSAND EROSION? ON THE BASE OF CONSTRUCTIVIST LEARNINGTHEORY AND IT?S EFFECT ON ACADEMIC SUCCES AND RETENTIONPRIMARY SCHOOL, FIFTH GRADEMehmet Duran ÖZNACARDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTUTITE OF NATUREL APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Atabay DÜZENLİYear : 2005, Page : 291Jury : Prof. Dr. Atabay DÜZENLİAssist. Prof. Dr. Pınar ÖZALPAssist. Prof. Dr. Mahinur KARATAŞ COŞKUNThe main purpose of this experimental research was to determine the effect ofteaching Biological Variety, Environmental Dirtiness and Erosion subjects withConstructivist Learning Theory on academic sucsess and retention in fifth gradeprimary school. Whether significant differences were investigated between theexperimental group was applicated Constructivist Learning Theory such asmeaningful learning, project basis learning, cooperation basis learning and thecontrol group was applicated traditional learning methods.The present study was realized with fifth grade students of Şehit İlbey GülbeyPrimary School which is presented at Şakirpaşa District, lower social-economiclevel, state school, Seyhan County of Adana on 2004-2005. The students that join alllessons during investigation were accepted as real subject in participant students andnecessary was made only this group. As result, for experimental group 34 studentsand for control group 29 students, namely total 63 students were determined for realtest subject. Application was continued for four weeks, 25 lessons. As measuring toolthat was designed by researcher and made validity, reliability training which aboutBiological Variety, Environmental Dirtiness and Erosion topics achievement testwere applied both group as preliminary test, final test and retention test. According toresult obtained, Constructivist Learning Theory was more succesful than traditionallearning methods for achievement test connected with Biological Variety,Environmental Dirtiness and Erosion topics on the respect of academic success andretention. Besides Constructivist Learning Theory was more effective (p< 0.0001)than traditional learning methods to provide for improvement of individual ability.