Değişik lastik ve tekerlek düzenlemelerinin traktör çeki verimine etkileri üzerinde bir araştırma
A research on determining of the effects of the tire types and their different arrangements on tractor traction performance
  1. Tez No: 197943
  2. Yazar: SARP KORKUT SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALAETTİN SABANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lastik tekerlek düzenlemeleri, radyal ve diagonal lastik, Traktör verimi, Tire configuration, Radial and bias-ply tires, tractor performance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
DEĞİŞİK LASTİK VE TEKERLEK DÜZENLEMELERİNİN TRAKTÖRÇEKİ VERİMİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMAÖZBu çalışmada, iki farklı yapıda (diagonal ve radyal) lastik tekerlek ve farklıdüzenlemelerinin (ek ağırlıklı-ek lastik tekerlekli), traktör verimi üzerindeki etkileri,deneysel yöntemlerle elde edilen veriler yardımıyla incelenmiş vedeğerlendirilmiştir. Denemeler, Buğday anızı ile örtülü farklı tekstürlerde (killi,Kumlu-tınlı) iki tarla ve beton zemin üzerinde yürütülmüştür. Tarla denemeleri,traktörün özgül yakıt tüketimi, genel verimi ve patinaj değerleri üzerinde etkiliolacağı düşünülen 3 faktör (vites kademesi, lastik yapısı, lastik tekerlekdüzenlemeleri) dikkate alınarak yürütülmüştür. Beton zemin denemelerinde ise, buüç faktörün, sabit patinaj değerinde (%15), traktör özgül yakıt tüketimi, maksimumçeki kuvveti, maksimum çeki gücü ve traktör genel verimi üzerindeki etkileriincelenmiştir. Denemelerde çift çeker New Holland 80-66 traktörü kullanılmıştır.Traktör, tarla denemelerinde üç gövdeli döner kulaklı pulluk ile yüklenmiştir. Betonzemin üzerindeki denemelerde ise, traktörün yüklenmesinde, traktör çeki test aracıkullanılmıştır. Denemelerde ele alınan faktörlerin gerek ayrı gerekse oluşturduklarıetkileşimlerle; traktör performansı üzerindeki etkilerinin istatistiksel olarak öneminiortaya koyan varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testi, çalışmalarınyürütüldüğü deneme alanları için ayrı ayrı yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Ayrıca, deneysel çalışmalarda en iyi sonucu veren radyal ve ek lastik tekerlekuygulamalarının sağladıkları avantajların oluşturdukları ek maliyetleridengelemesinin bir ifadesi olan geri kazanım periyotları (başa baş noktası), farklıtraktör yıllık kullanım süreleri için belirlenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; en yüksek çalışma verimi, beton ve anızlızeminler için, radyal lastik-ek lastik tekerlek-çalışmada seçilen en yüksek viteskademesi (yaklaşık 6 km/h) kombinasyonu için elde edilmiştir. Çalışmada incelenenfaktörlerin etkileri birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirildiğinde, yakıt vezaman tasarrufları açısından en iyi sonuçlar ek lastik tekerlek uygulamalarında eldeedilmiştir. Bu nedenle, ek lastik uygulamasının oluşturduğu ek maliyetlerin diagonallastik yerine radyal lastik kullanımı ile oluşan ek maliyetlere kıyasla daha fazlaolmasına rağmen, geri kazanımlarının daha kısa sürelerde gerçekleştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON DETERMINING OF THE EFFECTSOF THE TIRE TYPES AND THEIR DIFFERENT ARRANGEMENTSON TRACTOR TRACTION PERFORMANCEABSTRACTIn this study, the effects of radial-ply, diagonal-ply tires and singles-dualsapplications on the rear axle on tractor?s performance were examined and evaluatedby experimental data. The experiments were conducted on two field types, namelyclay, sandy-loam, covered with stubble and concrete surface. In the fieldexperiments, effects of three factors (Gear levels, bias-radial ply tire and singles-duals tire arrangements on the rear axle) on the specific fuel consumption, overallefficiency and slip were examined, while in the concrete experiments, effects ofthese factors on max drawbar pull max tractive power, specific fuel consumption andoverall efficiency at 15 percent slip were examined. The tractor (New Holland 80-66FWA), which was used on experiments, was loaded with a three-furrow half-turnplough in the field experiments. For loading of tractor on concrete surface, the testvehicle was used. Variance analysis and Duncan tests were performed and evaluatedto determine statistical importance of effects on performance of the factors and theirinteractions. Besides, the payback periods, those are an expression of whether theadvantages of best applications in terms of tractor?s performance will offset theadditions in cost, were determined for different annual hours of tractor use.In summary, the best results in this study were obtained in the interaction ofradial-duals-highest ground speed (approximately 6 km/h) chosen in study on thewheat stubble and concrete surfaces. The best results in terms of fuel and timesavings were obtained in duals applications. Therefore, although the additional costsof duals were more than those of radial-ply tire use instead of bias-ply tire, it wasfound that the payback periods for duals arrangements were shorter than those ofradial-ply use.