Kahramanmaraş ili Türkoğlu ilçesi Araplar köyü Yeniyapan merasında botanik kompozisyonun tespiti ve farklı gübre uygulamalarının meranın verim ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerinde araştırmalar
Research on the botanical composition and effects of different fertilizer applications on the yield and botanical composition of Yeniyapan range in Araplar village, Kahramanmaraş
- Tez No: 197981
- Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, gübreleme, botanik kompozisyon, ot verimi, ot kalitesi, Range, fertilization, botanical composition, hay yield, hay quality.1
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZDOKTORA TEZKAHRAMANMARAŞ L TÜRKOĞLU LÇES ARAPLAR KÖYÜYEN YAPAN MERASINDA BOTAN K KOMPOZ SYONUN TESP T VEFARKLI GÜBRE UYGULAMALARININ MERANIN VER M VE BOTAN KKOMPOZ SYONUNA ETK LER ÜZER NDE ARAŞTIRMALARÖmer Süha USLUÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Rüştü HAT POĞLUYıl : 2005, Sayfa : 162Jüri : Prof. Dr. Rüştü HAT POĞLUProf. Dr. Tuncay TÜKELDoç Dr. Mustafa KIZILŞ MŞEKProf. Dr. Adem Emin ANLARSALYrd. Doç. Dr. Ersin CANBu araştırma 2001-2003 yılları arasında, Kahramanmaraş ili, Türkoğlu ilçesi, Araplar köyündebulunan doğal bir meranın üç farklı yöneyinin botanik kompozisyonunun tespiti ve Batı yöneyindefarklı gübre uygulamalarının meranın verim ve botanik kompozisyonuna etkilerini saptamak amacıylayürütülmüştür. Gübreleme çalışmalarında beş azot dozu (0, 5, 7.5, 10 ve 15 kg/da), beş fosfor dozu (0,4, 6, 8 ve 10 kg/da) ile kombine edilerek uygulanmıştır.Araştırmanın 2001 yılında yürütülen ve birinci aşaması olan vejetasyon ölçüm çalışmaları;meranın %81.6'sının bitki ile kaplı olduğunu, ağırlığa göre botanik kompozisyonun %46.4'ünübuğdaygil, %17.4'ünü baklagiller ve %36.2'sini diğer familya bitkilerinin oluşturduğunu,buğdaygillerin en fazla Batı yöneyinde (%54.2), baklagillerin en fazla Kuzey yöneyinde (%46.9),diğer familya bitkilerinin ise en fazla Güney yöneyinde (%43.6) bulunduğunu göstermiştir. ncelenenmerada 21 familyaya ait 54 cinsin 68 farklı türü saptanmıştır. Kuru ot verimi, mera yöneylerine bağlıolarak 128.4 kg/da ile 185.4 kg/da arasında değişmiştir. Meranın otlatma kapasitesi 170 BBHB olarakhesaplanmıştır.Araştırmanın 2002 ve 2003 yıllarında yürütülen ve ikinci aşaması olan iki yıllık gübrelemeçalışmalarının sonuçlarına göre; artan azot dozları kuru ot verimini, buğdaygillerin vejetasyonunverimine katılma oranını, ham protein verimini ve otlatma kapasitesini artırmıştır. Azot dozu arttıkçabaklagillerin vejetasyona katılma oranı azalmıştır. Ayrıca azotlu gübre uygulamaları kontrole göreham protein oranını azaltırken dozlar arasındaki fark önemsiz çıkmıştır. Bunun yanında, 4 kg/da fosfordozu baklagillerin vejetasyonun verimine katılma oranını, ham protein verimini ve otlatmakapasitesini artırırken, diğer familya bitkilerinin vejetasyona katılma oranını kontrol uygulamasınagöre önemli derecede azaltmıştır. ncelenen fosfor dozları buğdaygillerin vejetasyonun veriminekatılma oranında ve kuru otta ham protein oranında istatistiksel olarak önemli bir farklılıkyaratmamıştır. Denemeden alınan sonuçlara göre yüksek ve kaliteli ot verimi elde etmek için optimumazot dozunun 15 kg/da, fosfor dozunun ise 4 kg/da olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISRESEARCH ON THE BOTANICAL COMPOSITION ANDEFFECTS OF DIFFERENT FERTILIZER APPLICATIONS ON THE YIELDAND BOTANICAL COMPOSITION OFYEN YAPAN RANGE IN ARAPLAR VILLAGE, KAHRAMANMARAŞÖmer Süha USLUDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Rüştü HAT POĞLUYear : 2005, Sayfa : 162Jury : Prof. Dr. Rüştü HAT POĞLUProf. Dr. Tuncay TÜKELAssoc. Prof. Dr. Mustafa KIZILŞ MŞEKProf. Dr. Adem Emin ANLARSALAssist. Prof. Dr. Ersin CANThis study was conducted to compare different aspects of range land vegetation for hay yieldand botanical composition and to determine the effects of different fertilizer applications on yield andbotanical composition on West aspect of the range in Araplar Village, Türkoğlu-K.Maraş in 2001-2003. In this study five doses of nitrogen (0, 5, 7.5, 10 and 15 kg/da) combined with five doses ofphosphorus (0, 4, 6, 8 and 10 kg/da) were applied.Results of the vegetation study in 2001 showed that mean plant basal cover percentage of therange vegetation was 81.6%. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plantweight were 46.4, 17.4 and 36.2, respectively. Percentages of grasses in West aspect and percentageof legumes in North aspect were higher than those in the other aspects of range while other familyplants were dominant in the South aspect. A total of 68 species from 54 genuses belonging to 21families were determined in the vegetation. The hay yield changed from 128.4 kg/da to 185.4 kg/dadepending on the aspects. Grazing capacity of the range was calculated as 170 BBHB.According to average of two years of the fertilizer applications in 2002-2003, increasingnitrogen doses increased the hay yield, contribution of grasses to the hay yield, crude protein yield andgrazing capacity. Also the increasing nitrogen doses decreased the legume rate and the application ofnitrogen fertilizers decreased the crude protein ratio but different between doses were not statisticallysignificant. 4 kg/da phosphorus dose increased the legume rate, crude protein yield and grazingcapacity while the same phosphorus dose decreased the rate of plants from the other families.Furthermore, the effects of phosphorus doses were not significant on the grasses rate and crude proteinratio. This study showed that, the optimal doses of nitrogen and phosphorus for in conclusion qualityhay yield were 15 kg/da nitrogen and 4 kg/da phosphorus combination.