Kahramanmaraş koşullarında farklı azot dozları ile sıra üzeri ekim mesafelerinin II. ürün mısır (Zea mays L.) bitkisinde verim, verim unsurları ve bazı tarımsal karakterlere etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of different nitrogen rates and plant spaces on the yield, yield components and agricultural traits of second crop corn (Zea mays L.) in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 197982
  2. Yazar: SİNAN ALICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF KIRTOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot Dozu, Sıra Üzeri Mesafesi, Verim, Verim Unsurları, Corn, Nitrogen Rate, Plant Spaces, Yield, Yield Components.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZDOKTORA TEZKAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI LESIRA ÜZER EK M MESAFELER N N II. ÜRÜN MISIR (Zea mays L.)B TK S NDE VER M, VER M UNSURLARI VE BAZI TARIMSALKAREKTERLERE ETK S ÜZER NE B R ARAŞTIRMASinan ALICIÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Yusuf KIRTOKYıl : 2005 Sayfa:137Jüri : Prof. Dr. Yusuf KIRTOK: Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN: Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR: Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCUBu araştırma, Kahramanmaraş koşullarında, 2003 - 2004 yılları, II. ürün mısıryetiştirme sezonunda, bölünmüş parseller deneme desenine göre, 3 tekerrürlü olarakyürütülmüştür. Araştırmada, ASGROW - Piave hibrit mısır çeşidi kullanılarak beşfarklı azot dozu (0, 8, 18, 24, 32 kg N/da) ve beş farklı sıra üzeri mesafesinin (16, 18,20, 22, 24 cm) verim, verim unsurları ve bazı tarımsal karakterlere etkisi üzerindedurulmuştur.Araştırma sonuçlarına göre, sıra üzeri mesafesi arttıkça ilk koçan yüksekliği,bitki boyu, çiçeklenme süresi, hasat indeksi ve tane verimi azalmıştır. Buna karşılıkkoçan boyu, koçanda sıra sayısı, koçanda tane sayısı, koçan kalınlığı, gövde çapı,boğum sayısı, tek koçan verimi, bitki başına koçan sayısı, koçan kılıfının koçankalınlığına oranı, 1000 tane ağırlığı, toplam kuru madde oranı sıra üzeri mesafelerinartışına paralel olarak artış göstermiştir.Araştırmada incelenen özelliklerden sadece çiçeklenme süresi, azot dozlarınınartışına ters olarak azalma göstermiş diğer özellikler bakımından azot dozlarınınartışına bağlı olarak bir artış görülmüştür.Yapılan araştırma sonunda, en uygun sıra üzeri mesafelerinin 22 ve 24 cm veoptimum azot dozunun da 32 kg N/da olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISA RESEARCH ON THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN RATES ANDPLANT SPACES ON THE YIELD, YIELD COMPONENTS ANDAGR CULTURAL TRAITS OF SECOND CROP CORN (Zea mays L.) NKAHRAMANMARAS CONDITIONSSinan ALICIDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. YUSUF KIRTOKYear :2005, Pages: 137Jury : Prof. Dr. Yusuf KIRTOK: Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN: Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR: As. Prof. Tevrican DOKUYUCUThis research was carried out in the second crop seasons of 2003 - 2004years, on the experimental station of Kahramanmaraş Agricultural Research Institutein the split plots experimental design, with three replications. In the research, Asgrow- Piave corn cultivar were grown to determine the effects of different nitrogen rates(0, 8, 16, 24, 32 kg N/da) and plant spaces (16, 18, 20, 22, 24 cm) on the yield, yieldcomponents and some agricultural traits.According to results of the experiment, first ear height, plant height, tasselflowering, harvest index and grain yield were decreased by increasing of plantspaces. On the other hand, ear length, row number per ear, kernel number per ear,stem diameter, number of nods, ear thickness, single ear yield, ear number per plant,1000 seed weight, total dry matter were increased by increasing of plant spaces.In the research, among the investigated traits only tassel flowering weredecreased by increasing of nitrogen rates, the other traits were increased byincreasing of nitrogen rates.According to the results, it was determined that the most suitable plant spaceswere 22 and 24 cm and the optimum nitrogen rate was also 32 kg N/da.