Benzol peroksit'in insan perifenal lenfositlerinde in vitro genotoksik etkileri
In vitro genotoxic effects of benzoyl peroxide in human peripheral lymphocytes
- Tez No: 197989
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: İnsan Periferal Lenfositleri, Benzol Peroksit, Kardeş KromatidDeğişimi (KKD), Kromozom Aberasyonu (KA), Mikronükleus (MN)I, Human Peripheral Lymphocytes, Benzoyl Peroxide, Sister ChromatidExchange (SCE), Chromosome Aberration (CA), Micronucleus (MN)II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBENZOL PEROKSİT'İN İNSAN PERİFERAL LENFOSİTLERİNDEIN VITRO GENOTOKSİK ETKİLERİArzu YAVUZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞYıl: 2005, Sayfa: 132Jüri : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞProf. Dr. Rüştü HATİPOĞLUDoç. Dr. Eyyüp RENCÜZOĞULLARIBu çalışmanın amacı, unda beyazlatma maddesi olarak kullanılan benzolperoksit'in genotoksik etkisinin olup olmadığını insan periferal lenfositlerinde invitro kardeş kromatid değişimi (KKD), kromozom aberasyonu (KA) vemikronükleus (MN) testleri ile araştırmaktır. Hücreler 25, 50, 75 ve 100 μg/mlkonsantrasyonlarındaki benzol peroksit ile 24 ve 48 saat muamele edilmiştir.Bu çalışmada, benzol peroksit'in genel olarak KKD'yi arttırdığı, ancak buartışın sadece en yüksek konsantrasyondaki (100 μg/ml) benzol peroksit ile 48 saatlikmuamele süresinde istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır. Ayrıca benzolperoksit insan periferal lenfositlerinde 24 saatlik muamele süresinde 75 μg/ml ve 100μg/ml konsantrasyonlarda, 48 saatlik muamele süresinde tüm konsantrasyonlardaanormal hücre yüzdesini ve hücre başına düşen kromozom aberasyonu sayısını(KA/Hücre) arttırmıştır. Bu artış doza bağlı bir durum göstermiştir. Bunun yanındabenzol peroksit'in 24 ve 48 saatlik muamele sürelerinde genel olarak hemreplikasyon indeksini (RI) hem de mitotik indeksi (MI) olumsuz yönde etkilediği,ancak bu durumun sadece 48 saatlik muamele süresinde istatistiksel olarak önemliolduğu belirlenmiştir. Ayrıca benzol peroksit'in insan periferal lenfositlerinde MNoluşumunu uyardığı, ancak bu artışın, yüksek iki konsantrasyonda (75 μg/ml ve 100μg/ml) 48 saatlik muamele süresinde kontrole göre önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESİSIN VITRO GENOTOXIC EFFECTS OF BENZOYL PEROXIDE INHUMAN PERIPHERAL LYMPHOCYTESArzu YAVUZDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞYear: 2005, Pages: 132Jury : Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞProf. Dr. Rüştü HATİPOĞLUAssoc. Prof. Eyyüp RENCÜZOĞULLARIThe aim of this study was to investigate the possible genotoxic effects ofbenzoyl peroxide, which used as bleaching agent in flour, by determining in vitrosister chromatid exchange (SCE), chromosome aberration (CA) and micronucleus(MN) tests in human peripheral lymphocytes. The cells were treated with 25, 50, 75and 100 µg/ml benzoyl peroxide for 24 h and 48 h treatment periods.Benzoyl peroxide generally induced SCEs, but this effect was foundsignificant only at the highest concentration (100 µg/ml) for 48 h treatment period inthe present study. Also benzoyl peroxide increased both percentage of abnormal cellsand number of chromosome aberrations per cell (CAs/Cell) at 75 µg/ml and 100µg/ml concentrations for 24 h treatment period and at all concentrations for 48 htreatment period in human peripheral lymphocytes. This increase was dose-dependently manner. In addition to this, benzoyl peroxide affected negatively bothreplication index (RI) and mitotic index (MI). However this effect was foundstatistically significant only for 48 h treatment period. Benzoyl peroxide generallyinduced micronucleus formation. Besides, this effect was statistically significant at75 µg/ml and 100 µg/ml concentration for 48 h treatment period when comparedwith control.