Permütasyon testlerinin doğrusal modellerde uygulanması ve karşılaştırılması
Use and comparison of permutation tests in linear models
  1. Tez No: 197990
  2. Yazar: HASAN ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL CEBECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Permütasyon testleri, Doğrusal Modeller, I. ve II. Tip hata, BiyometriI, Permutation tests, Linear models, Type I and II errors, BiometryII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
F ve t-testleri genellikle hipotezlerin ve/veya model parametrelerinin öneminitest etmek için kullanılmaktadır. Parametrik testler oldukça etkili olmasına rağmen,modelin ihtiyaç duyduğu varsayımların sağlanamaması durumunda etkinlikleriniyitirebilmektedirler. Bu durumda, varsayımlardan etkilenmeyen permütasyon testleriparametrik olmayan bir yöntem olarak uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, hamverinin tam permütastonu, kalıntıların tam permütasyonu ve kalıntıların kısmipermütasyonu gibi permütasyon yöntemleri doğrusal regresyon, tesadüf parselleri,tesadüf blokları ve latin kare deneme desenleri için I. Tip hata oranı bakımındankarşılaştırılmıştır. Bu testlerin etkinliklerinin değerlendirilmesinde hayvancılıkverilerinden faydalanılmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak, permütasyon testlerinin I.Tip hata oranı bakımından parametrik yöntemlere göre daha güvenilir sonuçlarürettiği gözlemlenmiştir ve permütasyon testlerinin I. ve II. Tip hatalardan kaçınmakve olası fayda kayıplarının engellenebilmesi için önerilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
F and t-test are generally used to test significance of hypothesis and/or modelparameters. Although parametric tests are considerably effective, they can beineffective when the assumptions needed by model are not provided, which is a usualstuation for many data sets. In this case, permutation test not affected by theassumptions can be applied as a non-parametric method. In this study, permutationtests such as permutation of raw data, permutation of residuals under full model andpermutation of residuals under restricted model are compared for linear regression,completely randomized designs, randomized block design and latin square design interms of the Type I error rates, and performance of each tests are studied via animalscience data. Results from this study indicate that permutation tests yields morereliable results than parametric tests in terms of Type I error rate, and permutationtests are recommended in order to avoid Type I and II errors to prevent the potentialprofit lost.