Modeling of dynamic voltage restorer
Dinamik gerilim iyileştiricilerinin modellenmesi
  1. Tez No: 197994
  2. Yazar: AHMET TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TÜMAY, Y.DOÇ.DR. MURAT AKSOY, Y.DOÇ.DR. MUTLU AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Gerilim yile tirici, Gerilim Dü ümü ve GüçKalitesiI, Dynamic Voltage Restorer, Voltage Sag and Power QualityII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZD NAM K GER L M Y LE T R C N N MODELLENMESAhmet TEKEELEKTR K ELEKTRON K MÜHEND SL ANAB L M DALIFEN B L MLER ENST TÜSÜÇUKUROVA ÜN VERS TESDanı man: Doç. Dr. Mehmet TÜMAYYıl: Eylül 2005, Sayfa: 126Jüri: Doç. Dr. Mehmet TÜMAYYrd. Doç. Dr. Murat AKSOYYrd. Doç. Dr. Mutlu AVCIGüç elektroni i teknolojisindeki hızlı geli meler, güç sistemlerindeki gerilimbozukluklarının hafifletilmesini mümkün hale getirmi tir. Endüstriyi u ra tırangerilim bozuklukları arasında, gerilim dü ümleri duyarlı yüklere kar ı en önemlisorun olarak dü ünülür. Dinamik Gerilim yile tiricisi (DG ) sistemdeki gerilimdü ümlerini hafifletebilen ve duyarlı yük gerilimini hata öncesindeki de erinegetirebilen seri ba lantılı güç elektroni i tabanlı bir cihazdır. DG bu probleme kar ıen iyi çözüm olarak kabul edilir. DG 'nin temel avantajı kullanıcıları hat üzerinde herzaman yüksek kaliteli sabit gerilimde tutarak üretimin devamlılı ını sa lamasıdır.Bu tezde, DG için referans gerilimi üreten yeni bir kontrol metodusunulmu tur. Önerilen metot herhangi bir dönü türme i lemi içermedi inden varolanmetotlara göre üstün bir performans sa lar. Kontrol planı oldukça kolay, esnekmaliyetli ve mükemmel bir gerilim düzeltme yetene ine sahiptir.Tezin temel amacı, 50-kVA'lık bir duyarlı yükü koruyan DG 'nin analizini,modellemesini ve simülasyonunu yapmaktır. Önerilen metodun performansı veverimlili i Matlab/Simulink programında farklı simülasyon çalı malarıylaincelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISMODELING OF DYNAMIC VOLTAGE RESTORERAhmet TEKEDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAYYear: September 2005, Pages: 126Jury: Assoc. Prof. Dr. Mehmet TÜMAYAsst. Prof. Dr. Murat AKSOYAsst. Prof. Dr. Mutlu AVCIThe fast developments in power electronic technology have made it possible tomitigate voltage disturbances in power systems. Among the voltage disturbanceschallenging the industry, the voltage sags are considered the most important problemto the sensitive loads. Dynamic Voltage Restorer (DVR) is a series connected powerelectronic based device that can quickly mitigate the voltage sags in the system andrestore the load voltage to the pre-fault value. DVR is recognized to be the besteffective solution to overcome this problem. The primary advantage of the DVR iskeeping the users always on-line with high quality constant voltage maintaining thecontinuity of production.A new method for the generation of reference voltage for a DVR is presented inthis thesis. The proposed method provides superior performance compared toconventional control methods because of not involving any transformation process.The control scheme is rather simple, flexible in cost and has an excellent voltageregulation capability.The basic purpose of this thesis is analyzing, modeling and simulating theDVR, which protects a 50-kVA sensitive load. The performance and efficiency of theproposed method are investigated with different simulation studies by MATLAB/Simulink program.