Patlatma tasarımı için geliştirilen bir bilgisayar programı
  1. Tez No: 197995
  2. Yazar: ALPASLAN DAĞÇİMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Patlatma Tasarımı, Tünel Patlatması, Parça Boyut Analizi, Bilgisayar YazlımI, Blasting Design, Tunnel Blasting, Particle Size Analysis, Computer SoftwareII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİPATLATMA TASARIMI İÇİN GELİŞTİRİLEN BİR BİLGİSAYARPROGRAMIAlpaslan DAĞÇİMENÇukurova ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Yrd.Doç.Dr.Ümit ÖZERYıl : 2006, Sayfa : 117Jüri : Prof.Dr.Mesut ANIL: Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ: Yrd.Doç.Dr. A. Mahmut KILIÇ: Yrd.Doç.Dr.Tolga ÇAN: Yrd.Doç.Dr.Ümit ÖZERBu çalışmada, delme-patlatmaya etki eden parametreler araştırılmıştır. Yapılan patlatmadizaynlarının daha çabuk tasarlanabilmesi ve hesaplamalar sırasındaki hataların minimum seviyeyeindirilebilmesi için, bir çok yaklaşım incelenmiştir. Bu incelemelerin sonucunda, tünel ve basamakpatlatmaları için Langefors'un yaklaşımı, parça boyut dağılımı için ise Kuz-Ram modeli kullanılarakdelALPat adında bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu program, VISUAL BASIC programlama dilikullanılarak hazırlanmıştır.Bu çalışma kapsamında hazırlanan delALPat programı, patlatma mühendislerine birinciltasarımlarını kolay ve hızlı bir şekilde yapabilmelerini, bununla birlikte deneme atım sayısınıminumuma indirmeyi amaçlamaktadır.Aynı program içerisinde, basamak patlatma tasarımı, tünel patlatma tasarımı ve parça boyutanalizi yapan bir yazılım görülemediğinden, kullanıcılara kolaylık sağlamak ve çok amaçlı yazılımkonusunda bir adım atmak için, hem parça boyut analizi hemde basamak ve tünel patlatma tasarımıyapabilen bir program yazmak, bu çalışmanın başlıca amacıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESISA DEVELOPING COMPUTER SOFTWARE PROGRAMME FORBLASTING DESIGNAlpaslan DAĞÇİMENDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Yrd.Doç.Dr.Ümit ÖZERYear : 2006, Pages : 117Jury : Prof.Dr.Mesut ANIL: Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ: Yrd.Doç.Dr. A. Mahmut KILIÇ: Yrd.Doç.Dr.Tolga ÇAN: Yrd.Doç.Dr.Ümit ÖZERIn this paper, the parameters which have an effect on drill-blasting are reviewed. Severalnumber of approaches are researched in order to achive swift design process for blasting and reducethe failures that are made during the calculation to minimum level. The delALPat computer softwareis prepared by using Langerfors? approach which is used for tunnel and step blastings and also Kuz-Ram model which is used for particle size analysis at the end of those researches. This computersoftware is created by using VISUAL BASIC.The delALPat which is prepared for this research is aimed to make blasting engineers their firstdesign quicker and in easy way and also lets the engineers achive to reduce the trial blasting tominimum level.Since there is not any other software which includes the step blasting design and tunnelblasting design and also segment dimension analysis at the same time, this research aims to preparethe software which includes step blasting and tunnel blasting and also particle size analysis in order tolet the software users work more efficiently and easily as well as making achivement on multipurposes software?s field.