Investigatiom of stop and pass bands in the spectrum of a periodically corrugated waveguide
Periyodik olarak oluklu dalga kılavuzunun spektrumunda durduran ve geçirgen bantların incelenmesi
  1. Tez No: 197996
  2. Yazar: ÖMER EVREN İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİCTOR POGREBNYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: periyodik dalga kılavuzu, geçirgen bant, durduran bant, frekansspektrumuII, periodic waveguide, pass band, stop band, frequency spectrumI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Jüri: Prof Dr. Victor POGREBNYAKProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRDoç. Dr. Turgut K ZPeriyodik yapılar içinde yayılan elektromanyetik dalgalarla açıklanan Braggyansıma olgusu, ço u mikrodalga cihazlarda ve antenlerde kullanılır. Braggyansıması, dalga kılavuzu içinde yayılan elektromanyetik dalganın boyunamodlarının yapıcı giri imlerinden kaynaklanmaktadır. Bragg yansıması, periyodikolarak oluklu dalga kılavuzunun frekans spektrumunda bant aralı ının (durdurmabantları) olu masına sebep olur. Bragg yansıma olgusu, teorik olarak çiftli-dalgadenklemi metoduyla tanımlanmı tır. Ayrıca deneysel olarak da çalı ılmı tır. Bununyanında Bragg yansımasından uzak yerlerdeki frekans aralıklarında olu an dalgaolgusu, non-Bragg olgusu, da düzlemsel olarak oluklu dalga kılavuzunda teorikolarak çalı ılmı tır. Non-Bragg yansıması, dalga kılavuzu içinde yayılanelektromanyetik dalganın de i ik uzay harmoniklerinin dikine modları arasındakietkile imden kaynaklanır.Bu tezde; düzlemsel, periyodik olarak oluklu dalga kılavuzununspektrumunda durduran ve geçirgen bantlar teorik ve deneysel olarak detaylı birekilde incelenmi tir. Deneysel olarak u dalga olguları sırasıyla incelenmi tir:durduran ve geçirgen bantların ve iletilen gücün paralel plakalar arasındaki fazfarkının de i imine olan ba lılı ı, iletilen gücün ve durduran ve geçirgen bantlarınfrekans spektrumundaki yerlerinin ve geni liklerinin antenler arasındaki uzaklı a veparalel plakalar arasındaki ortalama uzaklı a olan ba lılı ı, oluklar boyunca saçılangücün da ılımı. Bunlara ek olarak, durduran ve geçirgen bantların frekansspektrumundaki yerlerinin ve geni liklerinin ve oluklar boyunca saçılan gücünda ılımının, periyodik olarak oluklu dalga kılavuzundan düz dalga kılavuzuna do rukademeli olarak geçi teki evrimi deneysel olarak incelendi.
Özet (Çeviri)
Jury: Prof Dr. Victor POGREBNYAKProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRAss. Prof. Dr. Turgut K ZBragg reflection phenomenon that is revealed by electromagnetic wavestraveling in periodic structures is used in many microwave devices and antennas.Bragg reflection occurs because of the constructive interference of the longitudinalmodes of the electromagnetic wave propagating in the waveguide. The Braggreflection gives rise to band gap (stop band) in the frequency spectrum of theperiodically corrugated waveguide. Bragg reflection phenomena have described welltheoretically by the coupled-waves equation method and studied experimentally.Wave phenomenon arising in the frequency range located far from the Braggreflections, non-Bragg phenomena, have studied theoretically in a planar periodicallycorrugated waveguide. Non-Bragg reflections occur because of the interactionbetween transverse modes of the different space harmonics of the electromagneticwave propagating in the waveguide.In this thesis, stop and pass bands in the spectrum of a planar periodicallycorrugated waveguide are investigated in detailed theoretically and experimentally.Experimentally such wave phenomenons have been investigated respectively;observation of stop and pass bands and transmitted power on changing of phase shiftbetween parallel plates, dependency of transmitted power and stop and pass band?swidth and location in the frequency spectrum on distance between antennas andaverage distance between parallel plates, distribution of scattered power along thecorrugation. In addition of these, evolution of stop and pass band?s width andlocation in the frequency spectrum and distribution of scattered power along thecorrugation have been investigated upon gradual transformation from periodicwaveguide to smooth waveguide.