Domateste öz nekrozuna neden olan tanılamayan Pseudomonas spp izolatlarının morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve serolojik yöntemlerle tanılanması ve karakterizasyonu characterization and identification by physological, morphological, biyochemical and serolojical methods of tomato pith necrosis caused by Pseudomonas spp
- Tez No: 197997
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Pseudomonas spp, Tanı, ELISA
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZYÜKSEK LISANSDOMATESTE ÖZ NEKROZUNA NEDEN OLAN TANILANAMAYANPseudomonas spp İZOLATLARININ MORFOLOJİK, FİZYOLOJİK,BİYOKİMYASAL VE SEROLOJİK YÖNTEMLERLE TANILANMASI VEKARAKTERİZASYONUHacer TEKMANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİTKİ KORUMA ANABİLİM DALIDanışman : Prof.Dr. Özden ÇINARYıl : 2005, Sayfa: 53Jüri: Prof. Dr. Özden ÇINARProf. Dr. Kazım ABAKDoç. Dr. Yeşim AYSANDoğu Akdeniz bölgesinde Ceyhan (Adana), Yumurtalık (Adana) Tarsus(Mersin)'da domates bitkilerinde gövde öz nekrozu etmeni Pseudomonas sppizolasyonu ve tanılanması amacıyla bu çalışmalar yapılmıştır. Elde edilen izolatlarınKing B ve YDC besi yerinde gelişimleri, Oksidaz Testi, Patates Çürüklük Testi,Arginin Dehidrolaz Testi, Levan Oluşumu, Tütünde Aşırı Duyarlılık (HR),Oksidasyon / Fermantasyon Testi (O/F), Jelatin Hidrolizasyonu Testi, LesitinazÜretimi, Karbon Kaynaklarını Kullanma Testi, Sitrat Kullanm, NaCl Toleransı,Katalaz Reaksiyonu, Nişasta ve kazein hidrolizasyonu, Nitrat İndirgenmesi, ELISATesti ve Yağ Asit Profillerinin Belirlenmesiyle tanıya gidilmiştir.Yum-öz 1b1 izolatının levan, oksidaz, patates pektolitik aktivitesi arginin vetütünde HR test sonuçlarına göre Pseudomonas corrugata GSPB (1224)'ye yakınolduğu diğer testlerde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. İk-id2-1a izolatınıPseudomonas cichorii'den ayıran testler karbon kaynaklarından sukroz, sorbitol,trehaloz testleridir. TET-A, Mt-4a2 ve Adu-4d1 izolatları yapılan testler sonucureferans kültürlerden farklı olduğu saplandı ve Pseudomonas spp olarak tanılanmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCHARACTERİZATİON and IDENTİFİCATİON by PHYSOLOGİCAL,MORPHOLOGİCAL, BİYOCHEMİCAL and SEROLOJİCAL METHODSof TOMATO PITH NECROSIS CAUSED by Pseudomonas sppHacer TEKMANDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisior: Prof. Dr. Özden ÇINARYear:2005, Pages: 53Jury Prof. Dr. Özden ÇINARProf. Dr. Kazım ABAKAssociated Prof. Dr. Yeşim AYSANThis research has been conducted to isolate an do to identify the casual agentPseudomonas spp of pith necrosis of the stem of tomato in the east Mediterraneanregion. King B fluorescent pigment, levan production, oxidase, potato soft rot,argininedihydrolase gelatin hydrolysis, colony characteristics on YDC, tobaccohypersensitivity, nitrate reduction,lesithinase, starch hydrolysis, compoundtestcatalase, O/F, NaCl tollerence, casein hydrolysis, citrat tests, ELİSA test,determination of fat acid profil have been gone to diagnosis.Yum-öz 1b1 isolate has beenfound to resemble Pseudomonas corrugataGSPB(1224) according to levan, oxidase potato pectolitic activity arginin and HRtest on tobacco, but other test have been found different. İk-id2-1a isolate is departetfrom Pseudomonas cichorii from point of viev sucroz, sorbitol, trehaloz tests. TET-A, Mt-4a2 and Adu-4d1 isolates were estalished as different from referans culturesand our isolate was our isolate was idendified as Pseudomonas sppKey Words : Tomato, Pseudomonas spp. Identification, ELISA,II