Toprak su içeriğinin ve yarayışlı su düzeylerinin TDR (time domain reflectomery) ile ölçülmesi ve aletin çeşitli toprak bünye sınıflarında kalibrasyonu
The measurement of soil water content and available water levels by TDR (time domain reflectometry) and the calibration of the tool in various soil texture classes
- Tez No: 197998
- Danışmanlar: PROF.DR. ALHAN SARIYEV, Y.DOÇ.DR. VEYSEL POLAT, Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: TDR (Time Domain Reflectometry), toprak tekstürü, kalibrasyon, toprak su içeriği, yarayışlı su, TDR (Time Domain Reflectometry), Soil Texture, calibration, soil watercontent, available water
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTOPRAK SU ÇER Ğ N N VE YARAYIŞLI SU DÜZEYLER N N TDR(TIME DOMAIN REFLECTOMETRY) LE ÖLÇÜLMES VE ALET NÇEŞ TL TOPRAK BÜNYE SINIFLARINDA KAL BRASYONUYusuf TÜLÜNÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTOPRAK ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Alhan L. SARIYEVYıl:2005, Sayfa: 78Jüri: Prof. Dr. Alhan L. SARIYEVYrd. Doç. Dr. smail ÇEL KYrd. Doç. Dr. Veysel POLATBu çalışmada, toprak hidrolojisi, tarımsal ve mühendislik çalışmalarında saptanmasıtemel bir ihtiyaç olan toprak su içeriğinin belirlenmesinde son zamanlarda yaygın bir şekildekullanılan TDR (Time Domain Reflectometry) aletinin, farklı toprak tekstürlerindekalibrasyon çalışması yürütülmüştür. Bu amaçla Çukurova bölgesinde yaygın olan topraktekstür sınıflarına (C, CL, SiC, SCL, L, SL, S) ait alanlardan alınan örnekler, alındıklarıyerlerdeki hacim ağırlıklarına uygun şekilde kasalara yerleştirilmiştir. Söz konusu kasalardançeşitli zaman dilimlerinde (farklı toprak su içeriklerinde), TDR aleti ve paralelinde alınangravimetrik örneklerle kalibrasyon çalışması yürütülmüştür.Kalibrasyon sonuçlarının grafiksel değerlendirilmesi sonucu, gerçek toprak suiçerikleri ile TDR aletinin ölçümleri uyumlu seyir izlemiştir. Ancak, toprak su içeriğinindoygunluk düzeylerine yaklaşması durumunda, alet uyumlu sonuçlar vermemiştir, ayrıcatoprakta % kil ve organik madde içeriğindeki artış TDR'nin ölçümlerindeki hatayıartırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE MEASUREMENT OF SOIL WATER CONTENT AND AVAILABLEWATER LEVELS BY TDR (TIME DOMAIN REFLECTOMETRY) ANDTHE CALIBRATION OF THE TOOL IN VARIOUS SOIL TEXTURECLASSESYusuf TÜLÜNDEPARTMENT OF SOIL SCIENCEINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Alhan L. SARIYEVYear: 2005, Pages: 78Jury: Prof. Dr. Alhan L. SARIYEVAsist. Prof. Dr. smail ÇEL KAsist. Prof. Dr. Veysel POLATIn this study, the calibration of TDR (Time Domain Reflectometry) tool that isused recently commonly on the determination of soil water content that its determinationis a basic need in the studies of soil hydrology, agricultural and engineering areas wasconducted in different soil textures. For this reason, the samples that are in the categoryof prevalent textures (C, CL, SiC, SCL, L, SL, and S) in Çukurova region were takenand placed into the pots in respect to their bulk density. The calibration study with thegravimetric samples taken by TDR tool with the subsequent ones in various time periodsfrom the pots in question was carried out.As a result of the graphical evaluation of the calibration results, the real watercontents and TDR tool measurements were consistent with each other. Yet, in the case ofthe approach of the soil water content to the saturation levels, the tool did not result inthe correspondence results. Moreover, the increase of clay % and organic matter contentincreased the error in the measurements of the tool TDR.