Zeytinyağı atık suyu ve pirinanın bitki yetiştirilmesinde kullanım olanaklarının anlaşılması
Investigation on using olive oil waste water and prina for the purpose of plant growing
  1. Tez No: 198046
  2. Yazar: ARZU ÖCAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı, Pirina, Biyolojik Onarım.1, Olive oil, Prina, Biological repair1
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİArzu ÖCALÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd.Doç.Dr. Zeynep ZAİMOĞLU: 2005 , Sayfa : 58Yıl: Yrd.Doç.Dr. Zeynep ZAİMOĞLUJüriProf.Dr. Ahmet YÜCEERDoç.Dr. Sevilay TOPÇUBu araştırmada, Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde olduğu gibi atık su ve katı atık (pirina)potansiyeli yüksek olan zeytin yağı endüstrisinde, yüksek maliyetli ve oldukça güç olan arıtma işlemlerine biralternatif sunulmuştur. Bu amaçla her yıl tonlarda ortaya çıkan pirinanın, bitki gelişiminde kullanılabilmeolanaklarının araştırılması amacı ile Cynodon dactylon (L.) Pers. (Bermuda Çimi), Stenotaphrum secundatum(Yengeçotu) ve Ophiopogon japonicum (Karaçim) bitkilerine yetişme ortamı olarak kullanılması koşulundagelişimleri incelenmiştir.Çalışmanın sonucunda, Ophiopogon japonicum (Karaçim) bitkisi, özellikle ½ kum ve pirinakarışımı yetişme ortamında, çalışmada kullanılan diğer bitkilere göre daha iyi bir gelişim performansısergilemiştir. Böylelikle atık depolanan sahalarda pirina ve kum karıştırılarak, peyzaj değeri olan yer örtücübitkiler yetiştirilerek biyolojik onarım ile bu sahaların rehabilitasyonu sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISINVESTIGATION ON USING OLIVE OIL WASTEWATER AND PRINAFOR THE PURPOSE OF PLANT GROWINGArzu ÖCALDEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervısor: Asst. Prof. Dr. Zeynep ZAİMOĞLUYear:2005, Pages: 58Jury: Asst. Prof. Dr. Zeynep ZAİMOĞLUProf.Dr. Ahmet YÜCEERAssoc. Prof.Dr. Sevilay TOPÇUIn this study an alternative has been introduced to cleaning operations which are comparativelyexpensive and highly difficult in olive oil industry that has great solid waste (prina) and waste water potentialnot only in Our Country but also in other Mediterranean Countries.For this purpose, the development of Cynodon dactylon (L.) Pers. (Bermuda Grass),Stenotaphrum secundatum (Grabgrass) and Ophiopogon japonicum (Blackgrass) was investigated byusing the prina, which is released several tons every year, as a growing environment.Thus, the fields which waste material deposited on can be repaired biologically and can be obtainrehabilitation by growing valuable plants as far as landscape is concern..