Adana Sofulu düzensiz çöp depolama alanında oluşan çöp sızıntı sularının bitki yetiştirilmesinde kullanılması
Use of garbage leachate of irregular garbage storage area of Adana Sofulu for plant growing
- Tez No: 198047
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çöp Sızıntı Suyu, Bitki ile Islah, Juncus acutus, arıtmaçamuruI, Garbage Leachate, Phytoremediation, Juncus acutus, sewage sludgeI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZADANA SOFULU DÜZENS Z ÇÖP DEPOLAMA ALANINDA OLU AN ÇÖPSIZINTI SULARININ B TK YET T R LMES NDE KULLANILMASIZehra DURAKÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜÇEVRE MÜHEND SL ANAB L M DALIDanı man: Yrd.Doç.Dr. Zeynep ZA MO LUYıl : 2005 Sayfa : 76Jüri : Yrd.Doç.Dr. Zeynep ZA MO LUProf. Dr. Ahmet YÜCEERDoç.Dr. Sevilay TOPÇUBu çalı mada Juncus acutus bitkisi ile çöp deponi alanlarından olu an sızıntısuyu ve arıtma tesislerinden olu an arıtma çamurlarının içerisindeki a ır metalleringiderim performansları ara tırılmı tır. Çalı mada çöp sızıntı suyu bitkilere sulamasuyu olarak uygulanırken arıtma çamuru da yeti tirme ortamı olarakkullanılmı tır. Yapılan çalı manın sonucunda Juncus acutus bitkisinin kobalt,demir, nikel ve bakır analizleri kök, gövde, yapraklarında ve topraktayapılmı tır. Sonuç olarak bitkinin anılan a ır metalleri özellikle köklerindebiriktirdi i ve bitkilerin yo un kirlilik ko ullarında bile canlılıklarınısürdürebildikleri belirlenmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISUSE OF GARBAGE LEACHATE OF IRREGULAR GARBAGE STORAGEAREA OF ADANA SOFULU FOR PLANT GROW NGZehra DURAKÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERINGSupervisor: Asst. Prof. Dr. Zeynep ZA MO LUYear : 2005 Pages : 76Jury : Asst. Prof. Dr. Zeynep ZA MO LUProf. Dr. Ahmet YÜCEERAssoc. Prof. Dr Sevilay TOPÇUIn this study, performance of removal of heavy metals from sewage sludgewhich have been formed in garbage leachate and treatment structures in garbagestorage areas was investigated by using Juncus acutus. During the study, garbageleachate was given to plants as irrigation water and sewage sludge was used asgrowing media. At the end of the trail, cobalt, iron, nickel an copper analysis ofJuncus acutus were made on soil, root, trunk and leaves of the plants. As the result, itwas concluded that heavy metals were accumulated in the roots and plants cansurvive even heavy contaminated conditions.