Narda derim öncesi meyve çatlamasının anatomisi ve fizyolojisi
The anatomy and physiology of preharvest fruit cracking in pomegranate
  1. Tez No: 198057
  2. Yazar: CENAP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Meyve Çatlaması, Hücresel Yapı, Kimyasal Yapı, PomolojiI, Pomegranate, Fruit Cracking, Cell Structure, ChemicalStructure, PomologyII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
ÖZDOKTORA TEZİNARDA DERİM ÖNCESİ MEYVE ÇATLAMASININ ANATOMİSİ VEFİZYOLOJİSİCenap YILMAZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVENYıl: 2005, Sayfa: 250Jüri: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVENProf. Dr. Sevgi PAYDAŞProf. Dr. Ayzin B. KÜDENProf. Dr. Uygun AKSOYYrd. Doç. Dr. Sema DÜZENLİÇalışmanın amacı narda (Punica granatum L.) derim öncesi meyveçatlamasının anatomisi ve fizyolojisinin incelenmesidir.Deneme, 2001, 2002 ve 2003 yıllarında, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe BitkileriBölümüne ait nar parselinde bulunan İzmir 10, İzmir 15, İzmir 16, İzmir 23, İzmir26, Silifke Aşısı ve Hicaz nar çeşitleri ile 4 yinelemeli olarak yürütülmüştür.Tüm çeşitlerin verimleri, çatlamış ve çatlamamış meyvelerin pomolojik, bazıkimyasal ve anatomik özellikleri belirlenmiştir. Aynı zamanda iklim verileri, topraknemi, ağaç başına meyve sayıları ve meyve gelişim eğrileri de belirlenmiştir.Sonuçta, denemenin ilk yılında, en fazla meyve çatlama oranı İzmir 10 veSilifke aşısı çeşitlerinde, en az ise İzmir 16 çeşidinde belirlenmiştir. Denemeninikinci yılında en fazla meyve çatlaması İzmir 15 ve İzmir 23 çeşitlerinde, en az İzmir16 çeşidinde, üçüncü yılında ise en fazla meyve çatlaması İzmir 23 çeşidinde ve enaz İzmir 16 ve Silifke aşısı çeşitlerinde belirlenmiştir.Çatlamış meyvelerin küçük, ince kabuklu, daha yüksek dane ve meyve suyurandımanına ve SÇKM'ye sahip olduğu, meyve kabuğunun ise daha az su, potasyum,IAA, K/Ca ve K/(Ca+Mg) oranına, daha yüksek azot, kalsiyum, ABA, suda eriyebilirpektin ve N/K oranlarına sahip olduğu belirlenmiştir.Denemedeki tüm çeşitlerin meyve kabuklarındaki hücrelerde bol miktardanişasta olduğu ve kabuğun taş hücreleri içerdiği belirlenmiştir.Ayrıca, çatlamış meyvelerin, sağlam meyvelere göre daha ince bir epidermisve kütikulaya sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTphD THESISTHE ANATOMY AND PHYSIOLOGY OF PREHARVEST FRUITCRACKING IN POMEGRANATECenap YILMAZDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVENYear: 2005, Pages: 250Jury: Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVENProf. Dr. Sevgi PAYDAŞProf. Dr. Ayzin B. KÜDENProf. Dr. Uygun AKSOYAssoc. Prof. Dr. Sema DÜZENLİThe aim of this experiment was examination of the anatomy and physiologyof preharvest fruit cracking in pomegranate (Punica grantum L.).The experiment was carried out on İzmir 10, İzmir 15, İzmir 16, İzmir 23,İzmir 26, Silifke Aşısı and Hicaz cvs. as 4 replicates at the pomegranate orchard ofHorticultural Department of Çukurova University in 2001, 2002 ve 2003 years.The yields, pomological, some chemical and anatomical characters belongingto all cultivars have been examined. At the same time, the climatic data, moisture ofsoil, fruit numbers per plant and fruit development curves were determined in allcultivarsFinally, it has been determined that the highest fruit cracking ratio were inİzmir 10 and Silifke aşısı, the lowest was in İzmir 16 in 2001, while the highest wasin İzmir 15 and the lowest was in İzmir 16 in 2002 and in the third year, the highestcracking ratio was obtain at İzmir 23 and the lowest were İzmir 16 and Silifke aşısıcvs.It was found that the cracked fruits have lower weight, size, peel thicknessand higher TSS, aril and juice rates. It was determined that the cracked fruit peelcontained lower level of water, potassium, IAA, K/Ca, K/(Ca+Mg) and higher levelof nitrogen, calcium, ABA, water soluble pectin and N/K than that in uncrackedfruits. It was determined that the peel cell of all cultivars in the experiment werecontained plenty starch granules and the peels of cultivars contained stone cells. Inaddition, the cuticle and epidermis of cracked fruits peel were thinner than that ofuncracked fruits.