Numerical free vibration analysis of multi shaft-disc systems
Çoklu şaft-disk sistemlerinin serbest titreşim analizi
  1. Tez No: 198067
  2. Yazar: CEM BOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEBİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mil-Disk, Serbest Titreşim, Taşıma Matrisi, Doğal Frekans, Burulma Titreşimi, Shaft-Disc, Free Vibration, Transfer Matrix, Natural Frequency, Torsional Vibration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bilindiği üzere statik/dinamik koşullarda çoklu mil-disk sistemleri eğilme,eksenel ve burulma etkilerine maruzdur. Bunlar arasında, burulma momentlerindendoğan kayma gerilmeleri dönel millerde en tehlikeli gerilme tipleri olarak bilinir. Bunedenle dönel mil-disk sistemlerinin serbest veya zorlanmış burulma titreşimlerininanalizi dinamik tasarım aşamasında büyük önem taşımaktadır. Burulma titreşimanalizi transfer matrisi yöntemi, sonlu elemanlar yöntemi ve Holzer yöntemi gibisayısal ve analitik yöntemlerle çalışılabilir.Bu çalışmada çoklu mil-disk sistemlerinin serbest titreşim analizi sayısalolarak çalışılmıştır. Ayrık kütle modeli ve taşıma matrisi yöntemi yardımı ile,basit/dallı mil-disk sistemlerinin sönümsüz serbest titreşim analizi için Fortrandilinde bir program geliştirilmiştir. Aynı amaç için, sonlu elemanlar analizi içinANSYS paket programı da kullanılmıştır. Taşıma matrisi ve sonlu elemanlaryönteminden elde edilen sonuçlar, literatürde bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Mevcut sonuçların doğrulanmasından sonra, disk sayısının, millerin burulmarijitliğinin, disklerin ataletlerinin, mil kütlesinin ve sınır şartlarının değişiminin ilk üçserbest titreşim frekansına etkisini incelemek için parametrik bir çalışmagerçekleştirilmiştir. Parametrik sonuçlar grafik olarak verilmiştir. Mod şekilleri desunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As it is known, multi shaft-disc systems are subjected to the bending, axialand torsional effects under static/dynamic forces. Among those, the shearing stressesdue to the torsional moment are known as the most dangerous stresses on rotatingshafts. Therefore, free or forced torsional vibration analysis of rotating shafts is ofutmost importance in the dynamic design stage. The torsional vibration analysis maybe carried out by both numerical and analytical methods such as the transfer matrixmethod, the finite element method and Holzer method.In this study, the numerical free vibration analysis of multi shaft-disc systemsis studied. A Fortran code is developed for the undamped free vibration analysis ofthe simple/branched shaft-discs systems based on the lumped-parameter model withthe help of the transfer matrix method. For the same purpose, software packageANSYS is also used to perform the finite element analysis. The results obtained fromboth the transfer matrix and finite element methods are compared with thoseavailable in the literature. After verification of the present results, a parametric studyis performed to investigate the effects of variation of the number of discs, thetorsional rigidity of shafts, inertia of the discs, the mass of the shaft and the boundaryconditions on the first three natural frequencies. Parametric results are given ingraphical forms. The mode shapes are also presented.