Kısıtlı tahmin edicilerin incelenmesi
Examining the restricted estimators
- Tez No: 198071
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN KAÇIRANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kısıtlı En Küçük Kareler Tahmin Edicisi, LineerKısıtlama, MSE Kriterleri, Varyans-Kovaryans Matrisi, Zayıf (R, r)-yansızlık.I, Linear restrictions, Matrix of variance-covariance, MSECriterion, Restricted Least Square Estimator, Weakly (R, r)-unbiasedness.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKISITLI TAHMİN EDİCİLERİN İNCELENMESİÖzlem BOĞA KOZANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİSTATİSTİK ANABİLİMDALIDanışman: Doç. Dr. Selahattin KAÇIRANLARYıl: 2006, Sayfa: 75Jüri: Doç. Dr. Selahattin KAÇIRANLARProf. Dr. Sadullah SAKALLIOĞLUYard. Doç. Dr. Ahmet TEMİZYÜREKBu çalışmada, tam ya da stokastik lineer kısıtlamalar altında tahmin konusuincelenmiştir. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde gerekli matris kuramıteoremleri verilmiştir. İkinci bölümde tam ve stokastik kısıtlamalar üzerindeçalışılmış ve sonraki bölümlerde, verilen teoremler yardımıyla iki yanlı tahminedicinin Hata Kareleri Ortalaması (MSE) kriterlerine göre karşılaştırılmasıyapılmıştır.Son bölümde ise zayıf (R,r)-yansızlığı incelenerek, zayıflatılmış lineerkısıtlamalar altında optimal tahmin ediciler ve bu tahmin edicilerinkarşılaştırmalarını içeren konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEXAMINING THE RESTRICTED ESTIMATORSÖzlem BOĞA KOZANDEPARTMENT OF STATISTICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr. Selahattin KAÇIRANLARYear: 2006, Pages: 75Jury: Assoc. Prof. Dr. Selahattin KAÇIRANLARProf. Dr. Sadullah SAKALLIOĞLUAssist. Prof. Dr. Ahmet TEMİZYÜREKIn this study, estimation under exact or stochastic linear restrictions isexamined. For this purpose, in the first and the second chapters, required theorems ofmatrix theory and exact and stochastic restrictions are given respectively. In thefollowing chapters comparisons of two biased estimators according to MSE criterion,which is based on the theorems mentioned in the previous chapters, are given.In the last chapter, after the study of weakly (R,r)-unbiasedness, optimalestimators, under weakened linear restrictions including the comparisons of theseestimators, are examined.