Keypez-Nişanıt-Domuzdere-Kitiz (Afşin-Kahramanmaraş) dolayının jeolojisi
Geology of Keypez-Nişanıt-Domuzdere-Kitiz area (Afşin-Kahramanmaraş)
- Tez No: 198074
- Danışmanlar: PROF.DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Allokton, Otokton, Göksun ofiyoliti, Binboğa metamorfitleri, Seskeformasyonu.I, Allocthonous units, Autocthonous units, Göksun ophiolite, Binboğametamorphics, Seske formationII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKEYPEZ-NİŞANIT-DOMUZDERE-KİTİZ (AFŞİN-KAHRAMANMARAŞ)DOLAYININ JEOLOJİSİMetin BEYAZPİRİNÇÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLYıl: 2006 Sayfa: 79Jüri: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLProf. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇYrd. Doç. Dr. Alican KOPİnceleme alanı; Afşin İlçesi (Kahramanmaraş) yakın batısında, Keypez-Nişanıt-Domuzdere-Kitiz köyleri arasında kalan alanı kapsamaktadır. İnceleme alanında allokton veotokton konumlu kaya türü toplulukları yer almaktadır. Allokton birimler; Geç Maastrihtiyenöncesinde bölgeye nap şeklinde yerleşmiş olan Göksun ofiyoliti, Binboğa metamorfitleri veEsence granitoyidleridir. Otokton birimler ise; Maastrihtiyen-(?) Paleosen yaşlı Haramiformasyonu, Geç Paleosen-Geç Eosen yaşlı Seske formasyonu, (?) Geç Miyosen-Pliyosenyaşlı Ahmetçik formasyonu ile Kuvaterner örtü birimleridir. Tüm bu kaya türü topluluklarıayrıntılı şekilde çalışılarak jeolojik özellikleri ortaya konmuş; Seske formasyonu ileYoncayolu formasyonu üye düzeyinde ayırt edilmiş ve inceleme alanının 1/25.000 ölçekliayrıntılı jeolojik haritası yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISGEOLOGY OF KEYPEZ-NİŞANIT-DOMUZDERE-KİTİZ AREA(AFŞİN-KAHRAMANMARAŞ)Metin BEYAZPİRİNÇDEPARTMENT OF GEOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLİED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLYear: 2006 Pages: 79Jury: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOLProf. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇAssist Prof. Dr. Alican KOPThe investigated area is located to the near west of Afşin town (Kahramanmaraş), inthe area among Keypez-Nişanıt-Domuzdere-Kitiz villages. In the investigated area,allochthonous and autochthonous rock type assemblages are cropped out. The allochthonousunits are Göksun ophiolite, Binboğa metamorphics and Esence granitoides which emplacedin the region during pre-late Maastrichtian as nappes. The autochthonous units areMaastrichtian-Paleocene age Harami formation, Late Paleocene-Late Eocene age Seskeformation, (?) Late Miocene-Pliocene age Ahmetçik formation and Quaternary cover units.İn this study, geological properties of these all rock type assemblages were studied in detail;the Seske and Yoncayolu formations were subdivided into members and detailed geologicalmap of investigated area has been prepared with the scale of 1/25.000.