Bakır ince filmlerinin X-ışınları soğurma spektroskopisi ile incelenmesi
A study of copper thin films by X-ray absorption spectroscopy
- Tez No: 198081
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL UFUKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-ışınları soğurma spektroskopisi (XAS), EXAFS, Bakır L2, 3 kenarı, ince filim, geçiş metalleri, X-rays absorption spektroscopy (XAS), EXAFS, Copper L2, 3 edges, thin film, transition metals
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİEla TAZEÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜFİZİK ANABİLİM DALIDanışman: Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPEYıl: 2005, Sayfa: 65Jüri: Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPEDoç.Dr. Metin ÖZDEMİRYrd.Doç.Dr. Zerrin ESMERLİGİLYumuşak X-ışınları soğurma spektroskopisi (X-ray absorption spectroscopy), yüzey fiziğinde ve katı hal fiziğindestandart bir yöntem olarak gelişmektedir. EXAFS (Extended X-ray Absorption Fine Structure Spektroscopy) yerel atomikdüzenleme ve yönelimleri araştırmak için mükemmel bir yöntemdir. Soğurma katsayısı genellikle kalınlığı bilinen bir örnekkullanılarak geçirme (transmission) deneyi ile belirlenir. Geçiş metallerindeki L kenarı X-ışını soğurma ince yapısı (XAFS)çalışmaları p-d dipol geçişleri arasındaki önemli d valans (değerlik) elektronlarıyla bağlantıya izin vermesi nedeniyle büyük ilgigörmektedir.Bu çalışmada Cu (Bakır) ince filimleri 900 eV ile 1100 eV foton enerji değerleri arasında EXAFS ile incelenmiştir. Cumetali L2,3 kenarında x-ışınları soğurma spektroskopisinde iki keskin maksimum gösterir. Maksimumlar iki spin-yörüngebileşenlerinden, 2p 3/2 ve 2p 1/2 geçişlerinden kaynaklanır. L2 ve L3 maksimumlarının benzer yapıda olup genlik büyüklükleri 1:2oranına çok yakındır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEla TAZEDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPEYear: 2005, Pages: 65Jurry: Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPEAssoc.Prof.Dr. Metin ÖZDEMİRAsist.Prof.Dr. Zerrin ESMERLİGİLAbsorption spectroscopy with soft X-rays (XAS) has been developed into a standart tool in surface science and solidstate physics. Extended x-ray absorption fine structure spectroscopy (EXAFS) is a powerful tool for investigating localatomic order and orientation. Usually the absorption coefficient is determined by a transmission experiment using a sampleof known thickness. L-edge absorption fine structure (XAFS) studies of transition metals have become of great interest,since they allow acces to the important d valence electrons through p-d dipole transitions.In this study results are presented for EXAFS of copper for the photon energy range between 900 eV and 1100 eV.In the x-ray absorption spectra of Cu metal at L2,3 edge shows two sharp peaks. The peaks are attributed to the twospin-orbit compenents from the 2p 3/2 and 2p 1/2 transitions. The L2 and L3 spectra are very similar in shape with their relativemagnitude close to 1:2.