Otomotiv sektöründe kurumsal karne uygulamasına dayalı performans yönetim sistemi kurulması ve değerlendirilmesi
Bulding up and evaluation of a performance management system based on balanced scorecard for automotive sector
- Tez No: 198086
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA HACİRE YÜREĞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans yönetim sistemi, performans, kritik başarı faktörleri, topsis, balanced scorecard
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİOTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KURUMSAL KARNE UYGULAMASINADAYALI PERFORMANS YÖNETİM SİSTEMİ KURULMASI VEDEĞERLENDİRİLMESİİsmail DÜNDARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman: Yrd.Doç.Dr. Oya H. YÜREGİRYıl 2005, Sayfa: 160Jüri: Yrd.Doç.Dr. Oya H. YÜREGİRDoç.Dr. Rızvan EROLYrd.Doç.Dr. Arzu UZUNGünümüzde sadece finansal ölçütlere dayalı olan performans ölçümleri,işletmelerin performanslarını değerlendirmede yeterli olmamaktadır. Bu alandayapılan çalışmalar göstermiştir ki, finansal ölçütlere dayalı olan performans ölçümsitemleri, işletmeler için önemli olan faktörlerin ölçülmesinde yetersiz kalmaktadır.Bu nedenle, işletmeler performans ölçüm sistemlerinin tasarımında maliyetle birliktediğer faktörleri de dikkate almalıdırlar.Yapılan bu çalışmanın amacı; PYS(Performans Yönetim Sistemi) kartlarınıimplemente etmeye çalışan işletmedeki kritik başarı faktörlerini ortaya koymak,BSC(Balanced Scorecard) felsefesinden yararlanarak ilgili sistemi iyileştirmek ve busistemin doğruluğunun ve geçerliliğinin test etmektir. Bu çalışma önceki çalışmalarlabaşlamakta ve performans değerlendirme sistemi literatürünün incelenmesiyle devametmektedir. Literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler ışığında işletmenin birbölümünde PYS kartları implemente edilmiş ve kurulan sistem TOPSIS yöntemi iledoğrulanmıştır. Anket çalışması işletme genelinde uygulanarak sonuçlar vehazırlanan hipotezler SPPS ile analiz ve test edilmiştir. PYS kritik başarı faktörüönem derecesinin çalışanlar açısından önemli bulunmasına rağmen işletmedegerçekleşme düzeyinin yeterli olmadığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS THESISBULDING UP AND EVALUATION OF A PERFORMANCE MANAGEMENTSYSTEM BASED ON BALANCED SCORECARD FOR AUTOMOTIVE SECTORİsmail DÜNDARÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESFACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTUREDEPT. OF INDUSTRIAL ENGINEERINGSupervisor: Ass. Prof. Oya H. YÜREGİRYear 2005, Page: 160Jury: Ass. Prof.Dr. Oya H. YÜREGİRAssociate Prof.Dr. Rızvan EROLAss. Prof.Dr. Arzu UZUNToday, performance measurement systems based on only financial criteriansare not sufficient to evaluate the performance of private and public buisinessenterprises. Current studies show that peformance measurement systems taking onlythe financial measures into consideration are not able to measure the most importantfactors for operational side. Consequently, operational plants should include otherfactors besides the financial ones in the foundation of their performancemeasurement systems.The objective of this study is to bring up the critical success factors foroperations trying to implement Balanced Scorecard, by utilizing BSC philosophy toimprove the relavant system and to test its accuracy and effectiveness. This studystarts with the examination of past studies and continues with the literature surveyabout performance management systems. In the light of the datum obtained fromliterature survey, BSC was implemented in some part of the plant and the system wasverified with TOPSIS method. The results obtained from the poll taken from all overthe plant personnel and the hypothesis set up were analyzed and tested with SPPSmethod. Although the level of importance of performance management systemcritical success factors in plant personnel?s opinion was found as adequate, therealization in practice was found insufficient.KeyWords: Performance Mangement Systems, critical success factors, TOPSIS,Balanced Scorecard.II