Farklı avlama mevsimlerinin İskenderun Körfezi'nde avlanan keserbaş barbun (Mullus barbatus, L., 1758)'un yağ asitleri kompozisyonuna etkileri
The effects of different fishing seasons on the fatty acids composition of red mullet (Mullus barbatus L., 1758) captured from İskenderun Bay
  1. Tez No: 198085
  2. Yazar: SOLMAZ KUZU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mullus barbatus, Mevsimsel değişim, Besin madde bileşenleri, Yağ asitleri.I, Mullus barbatus, Seasonal changes, Proximate, Fatty acids.I
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZFAKLI AVLAMA MEVS MLER N N SKENDERUN KÖRFEZ 'NDEAVLANAN KESERBAŞ BARBUN (Mullus barbatus L., 1758)'UN YAĞAS TLER KOMPOZ SYONUNA ETK LERSolmaz KUZUÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜSU ÜRÜNLER ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Abdurrahman POLATYıl: 2005, Sayfa: 39Jüri: Prof. Dr. Abdurrahman POLATDoç. Dr. Nuri BAŞUSTAYrd. Doç. Dr. Bahar TOKURFarklı avlama mevsimlerinin skenderun Körfezi'nden yakalanan keserbaşbarbun (Mullus barbatus L., 1758)'un temel besin madde bileşenleri ve yağ asitlerikompozisyona etkileri incelenmiştir. Keserbaş barbun filetolarının sonbahar, kış veilkbahar mevsimlerindeki ham protein oranları sırasıyla %18,97, %17,90 ve %20,43,lipit oranları ise %5,76, %5,33 ve %3,68 olarak bulunmuştur. Tüm mevsimlerdekeserbaş barbun filetolarının temel yağ asitlerinin palmitik asit, stearik asit, oleikasit, palmitoleik asit, eikosapentaenoik asit ve dokosaheksaenoik asit olduğubelirlenmiştir. Çok doymamış yağ asitlerinden DHA içeriğinin ilkbahar mevsiminde%10,89, kış mevsiminde %8,25 ve sonbahar mevsiminde ise %4,6 oranlarındaolduğu saptanmıştır. EPA içeriğinin ise sonbahar mevsiminde %7,93, kışmevsiminde %4,59 ve ilkbahar mevsiminde %4,56 olduğu belirlenmiştir. Elde edilenveriler sonucunda dengeli ve sağlıklı bir beslenme için ihtiyaç duyulan EPA veDHA'nın sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde ayda 1kg ya da günde 100 gkeserbaş barbun tüketimi ile karşılanabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE EFFECTS OF DIFFERENT FISHING SEASONS ON THE FATTYACIDS COMPOS TON OF RED MULLET (Mullus barbatus L., 1758)CAPTURED FROM ISKENDERUN BAYSolmaz KUZUDEPARTMENT OF FISHERIESTHE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Abdurrahman POLATYear: 2005, Pages: 39Jury: Prof. Dr. Abdurrahman POLATAssoc. Prof. Dr. Nuri BAŞUSTAAssist. Prof. Bahar TOKURThe effects of different fishing seasons on proximate and fatty acidscomposition of red mullet (Mullus barbatus L., 1758), captured from Iskenderun Baywere investigated. It was found that the protein content of red mullet fillets inautumn, winter and spring seasons were 18,97%, 17,90%, 20,43%, respectively andlipid content were 5,76%, 5,33% and 3,68%, respectively. The major fatty acids ofred mullet fillets in all groups were palmitic acid, stearic acid, oleic acid, palmitoleicacid, eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid. The DHA contents werefound as 10,89% spring, 8,25% in winter and 4,36% in autumn. The EPA contentswere found as 7,93% in autumn, 4,59% in winter and 4,56% in spring. The presentstudy suggests that the daily consumption of 100 g or monthly consumption of 1 kgof red mullet captured in autumn, winter and spring could meet people?s requirementof in EPA+DHA fatty acids.