Yüreğir Ovası'nda seçilen bir alanda pamuk, mısır ve soya fasulyesi ekim alanlarının landsat 5 TM sayısal uyduverileri ile belirlenmesi üzerine bir araştırma
Research on determination of cotton, corn and soybean planted areas at a selected part of the Yüreğir Plain by using digital satellite data of the landsat 5 TM
  1. Tez No: 198087
  2. Yazar: SEÇKİN SEFER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUAT ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Landsat 5 TM, Uzaktan Algılama, Yüreğir Ovası, SınıflandırmaI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİYÜREĞİR OVASINDA SEÇİLEN BİR ALANDA PAMUK, MISIR VESOYA FASÜLYESİ EKİM ALANLARININ LANDSAT 5 TM SAYISALUYDU VERİLERİYLE BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAADI SOYADISeçkin SEFERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTOPRAK ANABİLİM DALIDanışman : Prf. Dr. Suat ŞENOLYıl: 2005, Sayfa : 62Jüri : Prf. Dr.Suat ŞENOLPrf. Dr.Vedat PEŞTEMALCIDoç.Dr.A.Oğuz DİNÇBu çalışmada, Landsat 5 TM uydusunun sayısal verileri kullanılarak Yüreğirovasında yetiştirilen 2003 yılı pamuk, soya fasulyesi ve mısır ekili parsellerinbelirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, çalışma alanında pamuk, soya fasulyesi vemısır bitkilerinin spektral özellikleri altı bandta saptanmış ve bu veriler ışığında sözkonusu bitkilerin ekili olduğu alanların en iyi Landsat 5 TM uydusu 3., 5., ve 7. bandkombinasyonu ile belirlenebileceği sonucuna varılmıştır. Uydu görüntüsü,supervized yöntem ile sınıflandırılmış ve parsel bazında pamuk, soya fasulyesi vemısır bitkileri % 96,3 doğrulukla ayırt edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISRESEARCH ON DETERMİNATION OF COTTON, CORN AND SOYBEANPLANTED AREAS AT A SELECTED PART OF THE YUREGIR PLAIN BYUSING DIGITAL SATELLITE DATA OF THE LANDSAT 5 TMSeçkin SEFERDEPARMENT OF SOİL SCIENCEINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Suat ŞENOLYear : 2005, Pages :62Jüri: Prof. Dr. Suat ŞENOLProf. Dr. Vedat PEŞTEMALCIAssociate Prof. Dr. A.Oğuz DİNÇThe aim of this study was to determine spectral characteristics of the cotton,soybean and corn growing plots at Yüreğir region in 2003 by means of the digitaldata from the Landsat 5 TM Satellite. For this purpose, spectral characteristics ofcotton, soybean and corn were determined at the six bands. Optimum bandcombination was found to be 3th, 5th and 7th bands for determination of these plantsgrowing plots in this region. Satellite images were classified by supervized methodand these plants in the plots basis were distinguished by 96.3 percentage accuracy.Anahtar Kelimeler : Landsat 5 TM, Remote Sensing, Yüreğir Region, ImageClassificationII