Mevlütler mevki (Acıpayam-Denizli) Montan Krom İşletmesi üretim yönteminin incelenmesi
Investigation of production method in Montan Chromite mine around mevlütler (Acıpayam-Denizli)
- Tez No: 198098
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Krom, Üretim yöntemi, Acıpayam-Denizli, Krom i letmesi, Yeraltı krom üretimiI, Chromite, Production method, Acıpayam-Denizli, chromitemanagement, Underground chromite production.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZMEVLÜTLER MEVK (ACIPAYAM-DEN ZL ) MONTAN KROMLETMES ÜRET M YÖNTEM N N NCELENMESRıdvan TAÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL ANAB L M DALIDanı man: Doç.Dr.Adem ERSOYYıl : 2005 Sayfa: 51Jüri: Prof.Dr.Mesut ANILDoç.Dr.Adem ERSOYDoç. Dr. Alaettin KILIÇDoç. Dr. Ergül YA ARYrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZBu çalı mada, Mevlütler Mevkii-Acıpayam-Denizli Montan Krom letmesininüretim yöntemi incelenmi tir. Halen i letilmekte olan krom oca ının bugünkü üretimyöntemi irdelenmi olup, üretimi artıracak madencilik parametreleri belirlenmi tir. Ocaktayapılan üretim çalı malarında elde edilen veriler ve incelemeler de erlendirilerek yata ınjeolojisi, cevher rezervi, tenörü ve cevherle me açıklanmı tır.Mevlütler Ocaklarının rezerv potansiyelinin yüksek olmasına kar ın, son yıllardaarama ihmal edilmi tir. Bu nedenle, belirlenen görünür rezervin kısıtlı olması üretim artı ınıolumsuz yönde etkileyecektir. Madencilik çalı malarının optimizasyonu ve üretim artı ı içinmadende 600 m uzunlu unda taban ayak yolu, 200 m uzunlu unda kuyu ve 500 muzunlu unda arama galerisi açılmalıdır.Ocaktaki bugün uygulanan madencilik tüm yönleriyle irdelenmi ve her safha içinmekanizasyon olanakları belirlenmi tir. Buna göre, ocakta uygulanan bacalardaki üretimyönteminde herhangi bir de i ikli e gerek görülmemi , sadece nakliye sistemi, kapasitesininarttırılması için kuyu inilmesi ve personel sayısının artırılması ile ocaktaki 1500 ton olanaylık üretimin 2500 tona çıkarılabilece i açıklanmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISINVESTIGATION OF PRODUCTION METHOD IN MONTAN CHROMITEMINE AROUND MEVLÜTLER (ACIPAYAM-DEN ZL )Rıdvan TADEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr.Adem ERSOYYear: 2005 Page: 51Jury: Prof. Dr. Mesut ANILAssoc. Prof. Dr. Adem ERSOYAssoc. Prof. Dr. Alaettin KILIÇAssoc. Prof. Dr. Ergül YA ARAssist Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZIn this study, the production method in Montan chromite mine around Mevlütler -Acıpayam-Denizli has been investigated. The mine has been working, its presentproduction method was studied and, mining parameters were determined for increasing theproduction. Data monitared during the production from Montan mine have been evaluated.Geology of the mine, ore reserve and grade have been explained.Although the mine has high reserve potential, ore exploration for ore reservedetermination has not been made. Thus, determined definite reserve estimation has beenlimited, this influences negatively increase of production. For optimisation of mining worksand enhancing the production, the base longwall for 600 m long, the mining well at 200 mhigh and searching gallery for 500 m long must be made. The mining methods of MontanMine has been completely investigated and mine mechanisation possibilities have beenstudied at all production levels.Any change applied production method in mine has not been recommendedHowever, by increasing transporting system, construction of the mining well, with increasingmine workers, the ore production from 1500 ton /month to 2500 ton / month could easily beincreased.